пʼятниця, 24 червня 2016 р.

"Діти+Книга=Веселе літо"




В літні дні бібліотекарі району впроваджують нові інноваційні форми масових заходів в роботі з дітьми та юнацтвом в рамках бібліотечної програми «Діти+Книга=Веселе літо». Стартом для інновацій став травневий семінар «Креативність як необхідний принцип роботи сучасного бібліотекаря, або Ярмарок креативних ідей для "Бібліотечного літа» для бібліотечних працівників району, розроблений та підготовлений дитячою бібліотекою.
Фахівці районної дитячої бібліотеки розробили та запропонували сільським бібліотекарям низку різноманітних  заходів для юних читачів у веселій пізнавально-ігровій формі. Родзинкою сучасних бібліотечних заходів для дітей є бібліотечний квест - гра-пошук, який дозволяє одночасно залучити до дії велику кількість учасників та містить безліч питань на ерудованість, знання дитячої літератури, логічне мислення та супроводжується рухливими вправами.  Сьогодні квест вважають головним конкурентом комп’ютерних ігор у боротьбі  за час дітей.

На семінарі був презентований для широкого загалу квест під назвою «Бібліотека – острів скарбів».  На період гри  уся територія перетворюється на острів.  Учасників подій на кожному кроці чекають несподівані сюрпризи та радісні відкриття. Головний скарб острова надійно схований. Юні пірати  розшифровують таємничі «підказки», долають перешкоди на суші і на морі…
Районна дитяча бібліотека (РДБ) побувала з бібліотечним квестом  «Бібліотека – острів скарбів» в гостях у дітей сіл: Липецьке, Петрівка, Нестоїта та  село Борщі. Досвід проведення квесту підхопили бібліотекарі сіл М. Фонтан і Новоселівка.
Цікавими для маленьких читачів району стали і такі інноваційні форми масових заходів, як бібліогалявина та краєзнавчий марафон (Новоселівська бібліотека), екологічно-пошукова екскурсія (Гидиримська бібліотека),  читацький марафон (Гоноратська та Куяльницька бібліотеки).


На галявині біля Малофонтанської бібліотеки розгорнувся цілий "бібліотечний бульвар" під назвою "Книга світ - книга серцю привіт", де учасники разом з бібліотекарем читали улюблені казки, відповідали на питання літературної вікторини "Чи знаєте ви казки та їх  героїв?" та відгадували загадки. 
 





Дуже цікавим для малофонтанської малечі став і бібліошопінг  "Моя улюблена книга". Діти відчули себе справжніми менеджерами продаж, де в ролі виставкових лотів виступили книги улюблених авторів. Треба було так прорекламувати свою книгу,  щоб другі читачі теж захотіли її прочитати. Відрадно, що жоден із дітей не вийшов із бібліотеки без книжки в руках.

 

На Свято Казки "Мої улюблені герої, мої улюблені казки" до Гидеримської сільської бібліотеки завітали учні молодших класів. Бібліотекар розповіла дітям про значення слова "Казка", про її походження та види: літературна, народна. Діти активно відгадували загадки про казки, змагалися у конкурсах та іграх "Квітка-семицвітка","Склади грінки", "Врятуй казку"," Казкова торбинка" та "Телеграма". 
 





Як ніколи, в цьому році популярні заходи, які проводяться просто неба в селі Олександрівка: читацька галявина, квести та літературні подорожі.




Одним із лідерів у проведенні таких заходів є і бібліотека села Борщі.


Особливе місце в роботі сільських бібліотек з дітьми приділяється народознавству. Як сплести віночок на Трійцю, якими обрядами супроводжується проведення свята не тільки дізналися, а й прийняли участь в народознавчих обрядах діти села Глибочок.




Ось так, в формі змагань, на свіжому повітрі діти відкривають  для себе цей світ, а бібліотечні заклади  на час великих літніх вакацій  перетворюються на територію неформального спілкування, і такі заходи –  чудова можливість навчити дітей відвідувати  бібліотеку.

Немає коментарів:

Дописати коментар