вівторок, 30 серпня 2016 р.

"Я син народу, що вгору йде..."



В українській літературі другої половини ХІХ століття Іван Франко був найвизначнішою постаттю завдяки своїй непересічній біографії, яскравій і привабливій політичній позиції та граничній різнобічності й літературній працьовитості. Він – діяч, який уособлює цілу епоху в історії української культури.
 





Відповідно до Указу Президента України від 08.12.2015 № 687/2015 “Про вшанування пам’яті Івана Франка”  в бібліотеках нашого району пройшла низка заходів, спрямованих на вшанування пам'яті видатного українського письменника, науковця та громадського діяча, популяризацію його літературної, публіцистичної, наукової спадщини, а також з нагоди відзначення  пам'ятних дат - 160-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті.
Самим масштабним заходом став День автора в центральній районній бібліотеці "Високе світло імені і слова". Відкрила День автора презентація книжкової виставки "Мій поклик: праця, щастя і свобода", яка складається з двох розділів: "Його життя - вогонь і боротьба" та "Є така країна Франкіана". Книжково-документальна виставка являє собою зібрання літератури про життєвий і творчий шлях Великого Каменяра, критичні статті та документальні видання, присвячені біографії письменника, відомі художні твори Івана Франка, багатотомні видання поезій автора, документальні фотоматеріали.


Заслуговує на увагу цього Дня і прем'єра книги "З фольклорної криниці Франкового села", яка відбулася в рамках заходу. Збірка містить зразки українських народних пісень, оповідей з батьківщини Івана Франка - села Нагуєвичі Львівської області. Фольклорні записи зроблені в період з 1966 по1992 роки і публікуються вперше.
Інформаційно насиченою, корисною і цікавою для присутніх стала краєзнавча довідка "Іван Франко та родина Чикаленків", в якій бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан розповіла про спілкування та творчу взаємодію нашого видатного земляка, відомого українського мецената та громадського діяча Євгена Харламповича Чикаленка з Іваном Франком, 

яких на протязі багатьох років пов'язувала тісна дружба. Краєзнавча довідка була доповнена яскравою відеопрезентацією з київського Музею видатних діячів  української культури. В експозиції були виставлені речі (фарфор з чайного сервізу, візитниця, письмове приладдя, фотоальбом, родинні рушники) з приватної колекції онука Євгена Харлампійовича Чикаленка – Євгена Івановича Чикаленка та раритетні книжкові видання, рукописи, світлини та прижиттєві видання І. Я. Франка з фонду Музею.




Цікавою для читачів бібліотеки стала в цей день і відеопрезентація «В великім людськім храмі хтось добрим словом мене згадає…». 

Закінчився День автора кіновечором "Твори Франка мовою кіно", під час якого бібліотекарі познайомили присутніх з історією створення відомих кінолент на твори письменника "Захар Беркут", "Украдене щастя", "Лис Микита" (мультфільм), які за бажанням можна було передивитися на протязі дня.
Цікавим був і захід до 160-річчя з дня народження Івана Франка в бібліотеці селища Борщі.  Завідуючою бібліотекою Ганною Трояновською читачам було запропоновано коментовану книжкову викладку "Знайомтесь: Іван Франко  та його твори".  Користувачі мали змогу ознайомитись з літературою про творчий шлях Івана Франка, його поезію і прозу,  літературно-критичну роботу та суспільну діяльність. 

Завідуюча бібліотекою розповіла про Івана Франка і як про дитячого письменника, якого знають і люблять у нашій бібліотеці. Великою увагою у маленьких читачів бібліотеки користуються книжки письменника про звірів, які змушують їх сміятися і думати, розбуджують у дітей цікавість та увагу до явищ природи. Серед цих книжок - книжка "Коли ще звірі говорили",  "Лис Микита", підлітки читають повість "Захар Беркут", а юнацтво часто гортає сторінки інтимної лірики "Зів'яле листя".


Наостанок Ганна Михайлівна запропонувала діткам послухати улюблену аудіоказку  "Три міхи хитрощів", а дорослим - ще раз перечитати драму "Украдене щастя". 
Родзинкою заходу стала поетична естафета, в якій кожен із присутніх зачитав улюблений вірш Івана Франка.

Лише боротись - значить жить. Пізнання Франка - невичерпне.

Немає коментарів:

Дописати коментар