пʼятницю, 18 листопада 2016 р.

Майдан. Україна. Шлях до свободи

21 листопада наша країна вже втретє буде відзначати День Гідності і Свободи, згадувати події двох революцій: Помаранчевої 2004 року та революції Гідності 2013 року, вшановувати Героїв Небесної Сотні та усіх українських воїнів, які беруть участь у війні на Сході України, усіх, хто власним життям, своєю жертовністю демонструють щире прагнення українців жити у вільній, демократичній і суверенній державі. З нагоди цієї знаменної дати в бібліотеках Подільського району проходить ціла низка тематичних масових заходів.


16 листопада в краєзнавчому відділі центральної районної бібліотеки відбулась історична година "Майдан. Україна. Шлях до свободи", на яку завітали учні-старшокласники Малофонтанської ЗОШ.
Бібліотекар Надія Балабан розповіла присутнім про причини виникнення Майдану, про перебіг подій, що там відбувалися, про гідних синів та дочок України, що  першими віддали своє життя заради кращого майбутнього своєї незалежної держави, - героїв Небесної Сотні. 


Поруч із ними - герої АТО, що мужньо боронять свою землю на сході України, не шкодуючи ні свого здоров’я, ні навіть життя. Серед мужніх захисників і наші земляки Віталій Катішев та Володимир Ісадченко,  які загинули на сході, чиї портрети та розповідь про життя були представлені на виставці "Хоробрі серця".
До уваги школярів була запропонована і книжкова виставка "Майдан. Еволюція духу", яку підготували працівники відділу обслуговування районної бібліотеки. 




"Від Революції  Гідності до гідного життя" - так бібліотекарі Липецької центральної бібліотеки назвали урок гідності, який відбувся 17 листопада і на який були запрошені учні 9-го класу Липецької ЗОШ I-III  ст. До цього уроку бібліотекарі оформили фотовиставку і підготували огляд однієї книги Марка Рудневича "Я з Небесної Сотні". 



Завідуюча бібліотекою Інга Урсул розповіла про свідомий вибір українців, які перебороли страхи і взяли на себе відповідальність за долю країни, описала події всіх днів народних мітингів, починаючи з 21 листопада та закінчуючи кривавим для України Днем Соборності 22 січня 2014 року.


Пригадати події, що відбувались на Майдані Незалежності в 2013-2014 роках, зібралися цього дня і  користувачі бібліотеки станції Борщі. Завідуюча бібліотекою Ганна Трояновська організувала для своїх користувачів відео-перегляд "Майдан: Україна - шлях до свободи"


наголосивши, що Революція Гідності кардинально змінила напрямок розвитку держави та суспільства, згуртувала громадян - справжніх патріотів Батьківщини. Вічною раною на серці кожного українця буде пам'ять про героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, кожен з яких віддав за свої переконання найвищу ціну власне життя. 


В Гоноратській сільській бібліотеці до Дня Гідності та Свободи відбувся День слави "Янголи на білих крилах". Завідуюча бібліотекою Світлана Якубовська розпочала зустріч з читачами такими словами: "Сьогодні ми зібрались, щоб у глибокій скорботі низько схилити голови перед пам'яттю тих, хто боровся за честь, правду і гідність нашої країни". 


А далі в літературно-музичній композиції "Слава Героям Небесної Сотні" декламувались вірші та звучали пісні "Воїни світла", "Мамо,не плач". Особливе враження справив на дітей перегляд відеофільму "Небесна Сотня". І доказом того, що ніхто не залишився байдужим після проведеного заходу, став тихенький шепіт маленької Софійки: "Я зараз заплачу... "





Виховна година  "Майдан. Україна. Шлях до свободи" відбулась в бібліотеці селища Борщі (бібліотекар Оксана Перебітюк) з метою вшанування загиблих  на Майдані, які заради свободи і кращого майбутнього свого народу поклали на вівтар своє життя, залишивши у скорботі не лише рідних і близьких, а й всю Україну. 

Біля фотовиставки  "Своїх синів пам'ятає Україна" присутні пом'янули хвилиною мовчання Героїв Майдану, запалили свічу пам'яті  Небеснії Сотні, та переглянули відеоролик "Повертайся живим.



Патріотична година під назвою "День Гідності і Свободи - крок до Європи" зібрала дорослих читачів бібліотеки села Мардарівка. Бібліотекар познайомила присутніх з Указом Президента про відзначення Дня Гідності і Свободи в Україні, розповіла про героїв Небесної Сотні та героїв АТО та закликала усіх з гідністю відстоювати ідеали свободи і демократії та захищати Україну

Презентацію книжкової виставки до Дня Гідності і Свободи "Їм у віках судилося безсмертя!" провели і бібліотекарі села Нестоїта Наталія Стопчанська і Тамара Гребонос, познайомивши читачів з матеріалами про Революцію Гідності, які зібрані і зберігаються в бібліотеці. Завершилась презентація хвилиною мовчання на знак пошани пам'яті героїв Небесної Сотні та героїв АТО, які поклали своє життя за єдність України.



Пам'ять героїв Небесної Сотні  вшанували і в бібліотеці села Куяльник під час правової години "Майдан в Україні - шлях до свободи". До уваги учнів бібліотекарем Ритою Гарматюк  був запропонований до перегляду документальний фільм "Революція Гідності" .


Сотні сердець згоріли за перемогу і запалили ще мільйони  сердець. За рідну Батьківщину, за наше з вами майбутнє сини України поклали свої голови на київському Майдані, на донецьких землях. І наш з вами обов'язок перед Небесною Сотнею - продовжити боротьбу за кращу долю українського народу!  Вічна пам'ять героям!


Немає коментарів:

Дописати коментар