понеділок, 23 січня 2017 р.

Україна - соборна, вільна, єдина!



День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Вперше за багато століть обєднався наш український народ, щоб разом у вільній країні відродити власну історію, рідну мову, багату духовну культури, політично та економічно сильну державу.


Цій знаменній події була присвячена ціла низка урочистих патріотичних заходів в закладах культури Подільського району.

Центральна районна бібліотека запропонувала студентам Подільського технічного ліцею історичні пазли одного дня під назвою "Україна - соборна, вільна, єдина". Бібліотекарі Надія Балабан та Людмила Бензар нагадали молоді про велике значення цього дня для історії українського народу, Української держави,  бібліограф Інна Вербицька запросила юнаків до перегляду документального кінофільму «Цей день в історії». 
 

Велике зацікавлення у студентів викликала і розгорнута книжкова виставка «Соборність України - це єдність наших душ», яку презентувала завідувачка відділом обслуговування Олена Попова. 
За традицією усім присутнім на заході було запропоновано приєднатися до акції "Прапор єдності". На жовто-блакитному папері студенти написали свої найщиріші побажання Україні, а потім об'єднали їх в один великий прапор.



Завершував захід Гімн України, який є Державним символом України, є символом боротьби за свободу і незалежність нашої країни.



На годину історичної правди «Соборність України - соборність нашої свідомості» зібрала дорослих читачів Новоселівська сільська бібліотека. Завідуюча бібліотекою Олена Швець розповіла про історичні події в нашій державі, які відбувались саме в день 22 січня 1919 року, наголосивши на великому значенні для історії українського народу тих історичних змін, які стали символом єднання українців.



Історична година "Україна - Соборна держава" відбулась в бібліотеці селища Борщі. Бібліотекар Оксана Перебітюк Оксана розповіла присутнім про історичний шлях українського народу до незалежної соборної держави. Під час заходу присутні мали змогу ознайомитись з викладкою літератури під назвою "Соборність України: під прапором волі», яка висвітлює тернистий шлях України до Соборності та процеси державотворення і формування території української незалежної держави.

 

Бібліотека села Малий Фонтан зібрала читачів-дітей на свято "Соборність України - понад усе". Завідуюча бібліотекою Ірина Дмитрієва та завідуюча клубом Ірина Попенко  ознайомили учнів з історією Дня Соборності, запропонували огляд книжкової виставки «Україна – соборна і єдина», а діти підготували багато красивих віршів про Україну та поділилися ними з присутніми.

"Україна - соборна держава, сонценосна колиска моя" - під такою назвою пройшла інформаційна година в Гидеримській бібліотеці. Розпочала захід завідуюча бібліотекою Василиса Полуденна, розповівши про історичний факт злуки українського народу, його значення та глибоку повагу до Батьківщини. Продовжився захід «поетичною хвилею», підготовленою учнями, адже так багато українських письменників склали вірші на честь рідної України, описавши всю її велич і красу, а завершувала захід велична пісня "Україна - це ми!"   

Для користувачів бібліотеки станції Борщі завідувачкою закладом Ганною Трояновською було проведено коментовану книжкову виставку-дискусію "Майбутня доля мислилась Соборно" та продемонстровано історико-документальний фільм "За Україну! За її волю!". Читачі були ознайомлені з українськими провісниками соборності України та з історичними подіями в Україні в період з 1917 року по 22 січня 1919 року.


Бібліотекарі Липецької центральної бібліотеки Інга Урсул та Лариса Димпул провели екскурсію в історію "День соборності України: відродження нації" та продемонстрували огляд книжкової виставки "Україна соборна як тоді, так і тепер", запросивши на захід учнів 7-8 класів. З учнями 6 класу бібліотекарі провели голосні читання «Любіть Україну, як сонце любіть».


Багато мешканців села Борщі зібрала в бібліотеці літературно-музична година  "Україна навіки соборна». Зі словами «ми пишаємося, що ми – українці, а наша Вітчизна – Україна, земля, дорога та мила серцю кожного із нас" звернулась до присутніх бібліотекар Наталія Іванкова на початку заходу, під час якого звучали історичні факти, читалися вірші  про Україну, виконувалися відомі усім українцям пісні  "Мій рідний край",  "Два кольори".

 
Увінчував низку заходів до Дня Соборності літературний вечір біля стели Шевченка в селі Бочманівка "Бережемо нашу Україну", проведений працівниками культури Оксаною Чиканчи та Людмила Олійник.


Ми щиро впевнені, що свято Соборності відродить наші паростки духовності, додасть любові до землі й народу і допоможе цінувати свободу.

Немає коментарів:

Дописати коментар