понеділок, 30 січня 2017 р.

Крути - цвіт української нації



29 січня вся Україна відзначила 99 річницю бою під Крутами, який відбувся у 1918 році. На залізничній станції Крути в Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячної армією більшовиків. Їх трагічна загибель стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну України. Пам’яті юних Героїв були присвячені тематичні заходи в бібліотеках нашого району.

29 січня в центральній районній бібліотеці продовжився цикл історичних пазлів одного дня, присвячений пам’яті Героїв Крут, який об’єднав книжкову виставку «Крути – цвіт української нації», історичну годину «Пам’ятайте минуле – заради майбутнього» та перегляд відеофільму «На Аскольдовій могилі поховали їх».

Про те, що 300 юнаків-героїв, які показали приклад мужності, відданості і незборимості духу  живуть у пам’яті та справах наступних поколінь, розповіла присутнім бібліотекар Людмила Лук’янчук.


Продовжився захід переглядом відеофільму, який  підготувала бібліограф Інна Вербицька. Особливо вразив присутніх епізод фільму, де гинула молодь України, його цвіт та надія,  але скалічені юнаки перед лицем смерті не занепали духом, засуджені на смерть, заспівали гімн України «Ще не вмерла Україна».



Бібліотекарем Ольгою Волкунович до уваги присутніх була запропонована книжкова виставка «Крути-цвіт української нації», яка історично відобразила події 1918 року  в таких книгах  як «Крути. Січень 1918 року», «Героїка трагедії Крут», Микола Куць «Крути»та ін.


Година памяті "Вони загинули за Україну" зібрала читачів Куяльницької бібліотеки. Завідувачка бібліотекою Тетяна Бойко познайомила учнів з маловідомими спогадами учасників бою, з віршами поетів, які відгукнулися на цю трагічну подію. Доречним доповненням до скорботних урочистостей стала розгорнута виставка «Їх подвиг не забутий», а світло запаленої свічки стало даниною памяті. 


В Гидеримській сільській бібліотеці пройшла година-реквієм під назвою "Тут України юнь свята за волю полягла", присвячена бою під Крутами. Завідуюча бібліотекою Василиса Полуденна розповіла про події, які відбувались в нашій країні в січні 1918 року, а учениця 10-го класу зачитали баладу про Крути . Захід завершився хвилиною мовчання  та запаленням поминальної свічки.


Бібліотекарями центральної бібліотеки села Липецького був проведений вечір пам'яті "Пам'ятаємо справжніх героїв Крут"  з учнями 9 класу місцевої школи,  бібліотекарями села Малий Фонтан – вечір-реквієм "Ми Вас пам'ятаємо в пісні, і в вірші і в серці своєму". В бібліотеці села Коси відбулась година пам'яті "Герої Крут - для нащадків взірець".

Книжково-інформаційна  виставка під назвою "Нам не забути славу Крут"  та поетична година  «Юні борці Батьківщини» були проведені для читачів бібліотеки села Борщі. «300 київських студентів вступили в нерівний бій з 6-тисячною більшовицькою армією, яка напала на Українську Народну Республіку. Вони майже всі загинули в цім нерівнім бою, принесли в жертву Батьківщині свою молодість, своє життя», - такими словами розпочала захід бібліотекар Наталія Іванкова, підкресливши, що «…уроки Крут повинні бути пріоритетним у вихованні сучасної молоді».

Бібліотекар селища Борщі Оксана Перебітюк запросила своїх читачів на урок-реквієм "Крути: честь і трагедія України", розповіла про бій під Крутами, наголосивши на тому, що 29 січня - це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі української нації. До уваги присутніх був запропонований відеофільм та презентована викладка літератури "Крути: лицарський подвиг юних українців". Наприкінці заходу бібліотекар разом з юними користувачами бібліотеки вшанували пам'ять героїв Крут хвилиною мовчання. 

Нехай пам'ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічно! І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину! 

Немає коментарів:

Дописати коментар