середу, 1 лютого 2017 р.

Тримати професійну марку!


1 лютого в читацькій залі центральної районної бібліотеки панувала ділова, конструктивна і водночас, напружена атмосфера. Працівники ЦБС Подільського району брали участь у щорічному семінарі-нараді "Аналіз діяльності бібліотек ЦБС у 2016 році. Пріоритетні напрямки бібліотек в 2017 році", який закладає основи всієї  діяльності бібліотечних закладів району на цілий рік.

Традиційно семінар відкрила директор ЦБС Світлана Дюгаєва, зупинившись на викликах нашого сьогодення: майбутньої децентралізації у сфері культури та бібліотечної справи, яка передбачає попередній розподіл закладів культури за рівнем підпорядкування та індикаторів результатів впровадження реформи у галузь. 
Ця тема є дуже болючою для працівників сільських закладів, тому що на разі гостро стоїть питання про закриття бібліотечних закладів з населенням меншим 500 мешканців, а їх у нас 15. 
Торкнулась вона і "Програми комп'ютеризації бібліотечних закладів Подільського району на 2017-2020 роки", що залишається на сьогоднішній день найактуальнішою у вирішенні проблеми інформаційного обслуговування сільських громад.
Тему, яку підняла директор ЦБС, підтримала присутня на семінарі начальник відділу культури райдержадміністрації Ольга Шапран, наголосивши на тому, що на впровадження будь-яких реформ потрібен тривалий час, аби не погіршити ситуацію з інформаційним забезпеченням населенням. Так, свого часу на централізацію бібліотечних закладів країни відводилось 5 років, за які були ретельно продумані всі механізми та ризики такої реформи, і тільки після цього вона була втілена в дію."Сподіваюсь, що майбутні реформи пройдуть з дотриманням культурних прав громадян і будуть на користь громаді".

Приємним моментом робочої зустрічі став візит заступника голови Подільської районної ради Олександра Карауша, який подарував наступним шести сільським бібліотекам комплекти дитячих книжок в рамках благодійної програми "Книги - дітям села". Програму започаткував і продовжує фінансувати депутат обласної ради Володимир Осипов. 
 

Директор ЦБС, користуючись нагодою, вручила Олександру Валерійовичу книгу "Забуті сторінки забутої історії" з дарчим надписом від автора Богдана Сушинського, як одному з безпосередніх організаторів та учасників встановлення пам'ятної дошки учням єдиної на півдні України школи лірників, що діяла в другій половині XIX століття в селі Коси.

Під час подальшої роботи семінару методистами Вірою Фарфурак та Раїсою Карп були розглянуті питання участі бібліотек району у регіональних акціях, конкурсах та соціологічних дослідженнях у 2017 році, зроблений ретельний аналіз діяльності за минулий рік та визначені основні планові завдання на цей рік. 


Щодо цьогорічної організації та проведення Тижня дитячого та юнацького читання та участі у всеукраїнському конкурсі "Книгоманія-2017" виступила завідуюча дитячою бібліотекою Тетяна Токаренко, призвавши до активної роботи усіх бібліотекарів, що працюють з дітьми

На вимогах до щорічного краєзнавчого огляду-конкурсу "Мій рідний край, моя земля" зупинилась бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан. Вона оголосила тему цьогорічного конкурсу - "Твої молоді таланти, Подільщино", розповіла про порядок подачі конкурсного матеріалу та терміни виконання.


Організаційні питання з обліку книг та періодичних видань в бібліотеках-філіях ЦБС, підготовку та проведення планових переобліків книжкового фонду у 2017 році підняла завідуюча відділом комплектування та обробки літератури Тетяна Костенко. 


На організації та презентації цьогорічних виставок-коло детально зупинилась бібліотекар районного абонементу Людмила Поросятковьска, познайомивши з тематикою виставок та графіком їхнього руху бібліотеками району.
З аналізом професійного огляду-конкурсу "Бібліотечний спаринг: бібліотеки-ювіляри на професійному майданчику-2016" виступила заступник директора Людмила Бензар, яка зробила наголос на досягненнях та недоліках конкурсних заходів, підсиливши свою доповідь фотопрезентацією, що детально висвітила перебіг  даного конкурсу. 


Семінар був, як завжди, насичений інформацією, подіями та зарядив на активну роботу і якісні зміни всіх бібліотекарів району, спонукав високо тримати професійну марку.

Немає коментарів:

Дописати коментар