середу, 15 лютого 2017 р.

Дорогами чужої війни



15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
29 років тому в Афганістані закінчилася десятилітня військово-політична спецоперація Радянського Союзу, участь у якій взяли 160375 військовослужбовців - вихідців з України, 3360 з яких - загинули, 72 - пропали безвісти, 3560 - стали інвалідами. Згодом війну в Афганістані керівництво тодішнього СРСР визнало політичною помилкою, однак це аж ніяк не применшує особистого подвигу тих, хто став прикладом самопожертви та вірності військовій присязі. 



Український народ щорічно віддає глибоку шану усім без винятку солдатам і офіцерам, рядовим і генералам, робітникам та службовцям, яким судилось пройти вогняний шлях бойових дій в Афганістані.

До цієї дати у бібліотеці села Вишневе бібліотекарями  Антоніною Станько,  Тетяною Дем’яненко та  завідувачкою Будинком культури села Ставки Оленою Вишнівською була проведена година пам’яті «Віват усім, хто повернувся з поля брані, хто бачив смерть в крутих горах Афгану, і тим хто не прийшов до рідної землі». На захід були запрошені воїни односельці: Олег Вакар, Олександр Кочін, Василь Дем’яненко та Михайло Барбірош, але завітати на годину пам’яті зміг лише Василь Дем’яненко, який і розповів про свою участь в Афганській війні учням 5-9 класів та педагогічному колективу місцевої школи.

"Підранені долі воїнів-інтернаціоналістів" - під такою назвою пройшов цикл заходів  в закладах культури села Нестоїта. В сільській бібліотеці була розгорнута книжкова виставка "Дорогами чужої війни", а 14 лютого в місцевій школі педагогом Єлізаветою Чорною,  працівниками культури, бібліотекарями, головою сільської ради Михайлом Загарією, за участю ансамблю "Шанс" (керівник Юрій Чорний) була проведена зустріч з учасниками бойових дій - Сергієм Стопчанським та Галиною Ряжевою.

Бібліотекарі Липецької центральної бібліотеки провели зустріч з воїном-інтернаціоналістом Славою Сербулом та юнацтвом села під назвою  "Афганські сторінки: війна без прикрас". Учні з повагою віднеслися до візиту такого гостя та з захопленням слухали всі його розповіді, а особливо їх зацікавило те, як Слава Іванович підвів дітей до фотовиставки, де й познайомив їх зі своїми односельцями - учасниками бойових дій, трохи розповів про себе та подякував за повагу, пам'ять та пошану.

В бібліотеці селища Борщі відбулася історична довідка "Були ми там, куди нас кликав час". Бібліотекар Оксана Перебітюк презентувала ілюстровану книжкову виставку "Афганістан - ти біль в моїй душі...", ознайомила присутніх з масштабами складних і неоднозначних подій в Афганістані, продемонструвала документальні відеофрагменти про афганську війну та запросила запалили свічку пам'яті тим, хто поліг в афганських ущелинах.



На годину пам'яті "Відлуння афганських гір" запросила юних  читачів бібліотекар села Гидерим Василиса Полуденна, на якому розповіла  про історичні події того часу,  і разом з дітьми  запалила свічку та вшанувала пам'ять загиблого односельця воїна-інтернаціоналіста Цуркана Василя Дмитровича. Присутнім  була презентована книжкова виставка "Афганістаном обпалені серця" та зачитані вірші поетів-афганців Олександра Стовби та Віктора Витюка. Захід закінчився покладанням квітів до меморіальної дошки загиблим  воїнам -афганцям.



У Малофонтанській бібліотеці була проведена патріотична година "Афганістан болить в моїй душі". Завідувачка бібліотекою Ірина Дмитрієва продемонструвала документальний фільм "Война от первого лица". Після патріотичної години бібліотекар представила огляд тематичної полички під назвою  "Очима тих, хто був в бою".



Завідуюча бібліотекою села Новоселівка Олена Швець провела з читачами тематичну бесіду "Правда афганськоі війни". Бібліотекар  з присутніми згадали про односельців Ігора Чубу та Миколу Сіренка, які чесно і мужньо виконували військовий обов'язок в Афганістані,  і переглянули викладку літератури по цій темі.




В бібліотеці села Борщі була проведена година пам'яті «Пекучі рани Афганістану», під час якої бібліотекар Наталія Іванкова продемонструвала присутнім відеохроніку «Війна в Афганістані» та слайд-презентацію «Час вибрав нас», а діти зачитали вірші, присвячені воїнам-інтернаціоналістам.

Немає коментарів:

Дописати коментар