пʼятницю, 3 березня 2017 р.

"Мерцишори" для культури.З нами оберіг надії і любові.


1 березня    ЦБС Подільського району стала активним учасником культурно-звітньої конференції району "Культура Подільщини: аналітика минулого та перспективи розвитку." На захід приїхали всі працівники культури: директора сільських Будинків культури, завідуючі клубами, бібліотекарі ЦБС Подіьського району, працівники методичних центрів та шановні гості. 


Святково прикрашена зала, трибуна, мікрофони, море людей і...тривога. Вперше захід проходив без керівника культури Ольги Шапран, яка в цей час виборювала для культури кошти на засіданні постійних комісій Подільської районної ради за участю депутатів, керівництва району, районної ради, сільських голів, представників громадських організацій, та місцевих ЗМІ. 





Тому саме ці гості на нашу конференцію не попали, а так хотілося, щоб громада почула і розділила з нами і наші досягнення, і наші проблеми. Але двом поважним жінкам - головам  Борщівської та Липецької сільських рад вдалося завітати і на нашу конференцію,  за що ми їм дуже вдячні. 


Захід відкрила головний спеціаліст культури Інна Ардельська та запросила до слова Валентину Правенко. Голова Борщівської сільської ради привітала присутніх з першим днем весни, сказала багато добрих слів на адресу працівників культури, без якої не уявляє життя громади, та запевнила присутніх у власній підтримці.

А Голова  Липецької сільської ради Раіса Тинкован підготовила для культури району несподіваний сюрприз - весняний дарунок - оберіг любові та надії! Кожен з учасників конференціїї отримав "мерцишори" - бутоньерки у вигляді квіточок із білих та червоних ниток, виготовлених липецькими рукодільницями культури. За традицією разом зі стародавнім червоно-білим символом в кожен молдавський будинок входить життєстверджуюча сила природи, 

оберіг надії, любові й здійснення мрій - тож цей дарунок з красивим ритуалом ми сприйняли, як щирі і добрі побажання для наших закладів культури і своєрідну підтримку від голови сільської ради. Ми готові і місяць носити чудову прикрасу з надією, що вона принесе в будинки молдаван, українців, росіян, болгар, євреїв - кожного з проживаючого в країні громадянина - довгоочікувані щастя, любов, родючість і благополуччя.

У своєму виступі директор Районного центру культури і дозвілля Михайло Іванов зупинився на впровадженні в практику роботи клубних закладів інноваційних заходів та висловив застереження, щоб стрімкий біг за новими формами не довів до втрати суто національного і народного колориту традиційних масових заходів.


Директор районної бібліотечної системи Світлана Дюгаєва зосередила увагу присутніх на тому, що сьогодні бібліотеки району потребують комплексних змін. Користувач змінюється, потреби ростуть, нові технології наступають, а технічне оснащення, залишається без змін і що


бібліотечна справа сьогодні суспільством недооцінена, і проблема, навіть не стільки в невисокому читацькому інтересі, як у тому, що потрібно перепрограмовувати суспільну думку з комплексу малопотрібності на впевненість, що при грамотному використанні бібліотеки, як публічні громадські заклади, мають велику спроможність об'єднувати людей, сприяти їх культурному та соціальному розвитку. 


Приємним моментом став візит куратора Подільського медичного училища ім. В. Жуковського Надії Грічкосій, яка не тільки висловила вдячність працівникам центральної районної бібліотеки за спільну співпрацю та організацію змістовного дозвілля студентів медичного училища, а й вручила Подячний лист від директора Олени Кожухарь.

Завідуюча районною дитячою бібліотекою Тетяна Токаренко зупинилась на масштабних заходах 2016 року, розроблених та проведених районною дитячою бібліотекою для дітей сільських громад району та запропонувала переглянути фоторепортаж з "Бібліотечного літа", "Тиждня дитячого та юнацького читання", "Книгоманії", районних флешмобів, акцій, наголосивши, що читач починається з дитячої бібліотеки і від роботи з дітьми залежить дуже багато.



Великий інтерес у присутніх викликав виступ  Інни Ардельської про проекти місцевого сільського туризму. В залі не було байдужих людей до інформації про туристичні родзинки  краю. 


Дуже уважно слухали культпрацівники виступ головного бухгалтера районного відділу культури  Лариси Мороз. Кожному з учасників конференції було боляче за залишкове фінансування культури, коли на розвиток виділяється 1 відсоток від загального бюджету і фінансується тільки заробітна плата, а на комунальних  послугах доводиться економити.
2016 рік був непростим, складним, але цікавим - бібліотекам Подільщини вдалось навіть більше, аніж планувалось. Ми розширили соціальне партнерство - навчальні та інші заклади із задоволенням відгукуються на наші пропозиції щодо проведення спільної діяльності, ми продовжили формувати  позитивний імідж сучасної бібліотеки і бібліотекаря, почали бути впізнаваними. Ми започаткували систематичні презентації новинок та спільно з літературними творчими об'єднаннями провели масштабні акції: "Жива книга" та "Імпульс добра". Та головне досягнення року - це люди: і колектив ЦБС, і наші друзі-партнери, хто залишається з нами, не зважаючи на труднощі.
Приємно, що наше керівництво в такий нелегкий час винайшло можливість відмітити працю фахівців. Почесними грамотами були нагороджені директор ЦБС Світлана Дюгаєва, завідувачка відділом обслуговування читачів центральної районної бібліотеки Олена Попова, бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан, бібліотекар районної дитячої бібліотеки Анелія Сліпенчук, бібліограф Інна Вербицька, бібліотекар Інтернет-центру Ольга Волкунович, бібліотекарі Борщівської сільської ради: Ганна Троянівська та Оксана Перебітюк.
Дипломами за перемогу в обласному огляді - конкурсі бібліотеки села Липецьке Інна Урсул та села Нестоїта  Наталія Стопчанська; в районному конкурсі-огляді "Бібліотечний спаринг: бібліотеки-ювіляри на професійному майданчику-2016" були відзначені завідувачка бібліотекою села Гонората Світлана Якубовська, завідувачка бібліотекою села Гидирим Василиса Полуденна, бібліотекар села М.Кіндратівка Антоніна Буряк та бібліотекар села Глибочок Тетяна Руснак. Хтось з великих сказав: "Там, де процвітають бібліотеки, люди щасливіші й добріші", і ми мріємо, щоб наші заклади були такими, бо вклад у культуру- це інвестиції у майбутнє. 

Немає коментарів:

Дописати коментар