вівторок, 18 квітня 2017 р.

Велика радість землю обіймає





Напередодні світлого свята Воскресіння Христова в Косівському Будинку культури була проведена година народознавства "Велика радість землю обіймає", яку підготували для дітей та молоді бібліотекар Олена Дегтяренко та директор Будинку культури Валентина Цигуй. 



Бібліотекар розповіла присутнім про історію виникнення Великоднього свята, українську Пасхальну символіку, традиції  святкування Пасхи та презентувала тематичну викладку "Скоро Великдень: кращі рецепти до столу".


Валентина Цигуй провела майстер-клас з оформлення та розпису крашанок, супроводжуючи дійство біблійською легендою про те, як Марія Магдалина піднесла імператору Тіберію яйце в знак того, що Ісус Христос воскрес, та пояснила дітям, чому на Великдень фарбують яйця саме в червоний колір.  

Наприкінці зустрічі всі пригадали, що вітати один одного на Великдень прийнято фразою "Христос Воскресе!", на яку зазвичай відповідають "Воістину Воскрес!"


Завідувачка Новоселівською сільською бібліотекою Олена Швець напередодні свята представила своїм читачам дві виставки: персональну виставку-інсталяцію майстрині села "Великодні мотиви Ганни Головчук" та виставку-вернісаж дитячих малюнків «Великодні візерунки».

Ганна Головчук вишиває протягом багатьох років, і християнські мотиви Великодня - одна із  найкращих робіт майстрині. Присутні мали змогу помилуватися її роботами, майстерністю та досконалою технікою виконання.



А малюнки читачів бібліотеки  К. Усенко, Н.Колодій, Я. Пархомовоі, М. Пересипко, К. Тиворськоі створили справжню святкову атмосферу Великодня у приміщенні книгозбірні. Саме символ весняного відродження природи - писанка та іі символічні знаки – були головним мотивом дитячих малюнків.


З нагоди найбільшого християнського свята Великодня в Новоселівській сільській бібліотеці зібралась доросла аудиторія читачів на годину духовності "Великдень іде - свято в душу несе". На захід був запрошений настоятель храму Покрова Пресвятої Богородиці отець Віталій, який привітав всіх присутніх зі святом і розповів багато цікавого про походження свята, побажав надії на краще, добра і любові кожному із присутніх.


Невід'ємною частиною Великоднього свята є паска і крашанки. І саме в цей день вони займали центральне місце на столі для запрошених гостей.

Такими заходами працівники культури невимушено знайомлять підростаюче покоління з найкращими духовними традиціями наших пращурів, виховуюючи повагу до традицій та звичаїв народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар