понеділок, 10 квітня 2017 р.

Історичний екскурс з Богданом Сушинським



7 квітня в центральній районній бібліотеці в рамках циклу заходів до 100-річчя Української Революції відбувся історичний екскурс "Від подиху століть до сьогодення" з відомим українським письменником, журналістом, істориком Богданом Сушинським.


На захід завітали заступник голови Подільської райдержадміністрації Тетяна Костюк, начальник відділу культури Ольга Шапран, фахівці бібліотечної справи району, журналісти громадського телебачення "Скіф", представники літературних об'єднань Подільщини.

Як завжди, Богдан Іванович завітав до районної бібліотеки з новими, "гарячими", із запахом свіжої типографської фарби, книжковими виданнями, серед яких: двотомник "Князі та полководці Стародавньої України", "Велесова книга предків" та "Неприкаяний роман", які є чудовими посібниками з патріотичного виховання української громадськості,



утверджуючи суто "український погляд" на становлення і розвиток української нації та української державності від першооснов до її сьогодення. Ці книги займуть належне місце в авторському фонді бібліотеки, створеного в 2012 році за офіційним рішенням районної ради.
Презентуючи власні новинки, Богдан Іванович провів захоплюючий екскурс в історію нашої країни, активно використовуючи посилання на архівні документи, грунтуюючись на реальних історичних подіях та фактах. І хоча зустрічі з цією людиною проходять в бібліотеці регулярно, присутніх на його заходах завжди вражають його феноменальна пам'ять, високий інтелект та ораторське мистецтво, яке дозволяє йому годинами утримувати увагу публіки. 


Дружніми оплесками були сприйняті слова заступника райдержадміністрації Тетяни Костюк про те, що "Богдан Сушинський вже став літературним брендом нашого району", тому що саме завдяки йому були відкриті такі "білі плями" нашої історії, 

як існування в селі Коси в 19 столітті єдиної на півдні України школи лірників та діяльність нашого земляка, відомого усій країні мецената, громадського та політичного діяча Євгена Чикаленка, який відкрив для меценатів формулу справжнього патріотизму, що "легко любити Україну до глибини душі, спробуйте любити її до глибини власної кишені".


Багато творчих людей прийшло на зустріч з письменником, щоб отримати консультацію або пораду від Богдана Івановича як фахівця щодо власних творів, які вони презентували йому в якості подарунків, знаючи про його підтримку талановитих людей.

На фотосесію та автографсесію з улюбленим автором вишикувалась ціла черга. Чимало часу зайняло і велике інтерв'ю з письменником для громадського телебачення.  За словами письменника "такі зустрічі завжди дарують мені заряд оптимізму і натхнення". Теж саме міг сказати і кожен із присутніх, які відвідали захід.
Історичний екскурс з Богданом Сушинським продовжився в Куяльницькому НВК за ініціативою начальника відділу культури Ольги Шапран, яка вважає, що саме такі зустрічі корисні для молоді та відіграють велике значення в формуванні її патріотичного світогляду. Для Богдана Сушинського зустріч саме в цій школі також була принциповою, тому що майже десять років тому, будучи кореспондентом газети "Одеські вісті" він висвітлював хід будівельних робіт цієї сільської школи і йому було цікаво подивитись, якою вона стала сьогодні. 

Поважного гостя зустріла ціла зала дитячих очей, що дивилися з цікавістю та захопленням. Заступник директора ЦБС Людмила Бензар представила Богдана Івановича як автора біля 200 книжкових видань, серед яких більше 60 художніх творів, історико-документальні нариси та есе, наукові праці та дослідження, і запросила познайомитися з деякими з них на невеличкій викладці "Дух нашої давнини". 

А коли заговорив автор, в залі запанувала абсолютна тиша. Діти намагалися не пропустити жодного слова. Богдан Іванович образно розповідав і про історію козацтва, і про найбільш цікаві традиції та обряди козаків, бойове мистецтво козаків, їх героїчну участь у війнах, що вирували у Європі в 16-17 століттях. Кожен із присутніх в залі відчув гордість за наших предків, за нашу націю, за Україну. 



Не менше уваги дітей привернула і поетична творчість Богдана Сушинського. Його патріотичні вірші в авторському виконанні, незважаючи на філософську складову, були доступні і зрозумілі кожному.

По закінченні заходу Богдан Іванович сфотографувався з учнями та відвідав шкільну бібліотеку, подарувавши школярам збірку віршів "Гладіатор". 
Одним словом, історичний екскурс з Богданом Сушинським був дуже змістовним та корисним для всіх, хто цікавиться історією країни. Чекаємо на нові зустрічі та нові книжки.


 Відео зустрічі з Б. Сушинським від журналістів громадського телебачення "Скіф"

Немає коментарів:

Дописати коментар