середу, 26 квітня 2017 р.

Паперові журавлі над небом Подільщини


26 квітня працівники культури та освіти Подільського району на чолі із в. о. голови райдержадміністрації Тетяною Костюк зібралися в парку Шевченка біля пам'ятного знака загиблим ліквідаторам з нагоди відзначення Дня Чорнобильської трагедії, яка рівно 31 рік тому сколихнула всю планету і стала найстрашнішою сторінкою в історії нашої країни. 



В День Чорнобильської трагедії весь світ в 31-ий раз згадує страшну приголомшливу подію про Чорнобильську техногенну катастрофу, відголос якої ще й досі лунає трагічним дзвоном.



Відкрили захід працівники районного центру культури та дозвілля тематичною композицією за участю вокального колективу "Стожари", а потім естафету заходу прийняла районна бібліотека. 


В своєму виступі бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан озвучила сумну статистику техногенної аварії, згадавши ліквідаторів Подільщини, які постали перед невидимим смертельним ворогом, щоб мінімізувати його вплив на навколишнє середовище, і в першу чергу, на життя людей.



Слова вдячності за подвиг ліквідаторів-чорнобильців, за безмежну відданість своєму обов’язку перед країною та героїчну мужність висловила у своїй промові Тетяна Костюк.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять людей, які заради майбутнього кожного з нас розплатилися самою високою ціною – власним життям. 
В їх честь були покладені квіти та запущені в небо повітряні кульки з японськими паперовими журавликами, які є символом  щастя та надії на краще. 
На зміну дорослим до пам'ятного знаку підійшла група маленьких вихованців дитячого садочку. Дивлячись в небо, спостерігаючи за паперовими журавликами, затаївши подих прислухались вони до хвилюючої розповіді бібліотекаря про історію японської дівчинки Садако Сасакі, яка після ядерного бомбардування Хіросіми захворіла на лейкемію і щиро вірила, що якщо зробить 1000 журавликів – видужає. На жаль, вона встигла створити лише 644. Тому в цей день люди запускають решту з них в небо.


Ці журавлики-орігами  символічно пов'язують ядерний вибух в Хіросімі, Чорнобильську трагедію та  трагедією на японській атомній станції "Фукусіма". І для японців, і для українців вони є символом миру, щасливого майбутнього для наших дітей та надії на те, що смертельна атомна загроза, яка випала на долі наших народів, ніколи не повториться. 




В центральній районній бібліотеці протягом 26 квітня  проходили тематичний відеолекторій "Чорнобиль - душі сльоза пекуча" та презентація документально-книжкової виставки "Пропусти Чорнобиль крізь серце".

З нагоди річниці Чорнобильської трагедії зібрались читачі в Новоселівській сільській бібліотеці на годину пам'яті "Чорним лихом, чорним смутком в ніч квітневу став Чорнобиль".  Завідуюча бібліотекою Олена Швець розповіла присутнім  про наслідки жахливоі техногенноі аваріі, яка призвела до радіоактивного опромінення величезноі кількості людей, забруднення води й довкілля. Бібліотекар зазначила, що ризикуючи своім життям та здоров'ям земляки-новосельці В. Армацита та В. Шенкаренко виконали свій обов'язок перед країною.


Діти переглянули викладку літератури про Чорнобильські події 1986 року "Чорнобиль: подвиг і трагедія" та прийшли до думки, що в серці треба мати милосердя, щоб приходити на допомогу  і бути справжнім патріотом, щоб у потрібну хвилину стати на захист Батьківщини.




Година пам'яті "Чорнобиль - чорний спомин, вічний біль" була проведена бібліотекарем села Гидирим Василисою Полуденною для учнів 7-8 класів.  Учні зачитали вірші, присвячені подіям 1986 року, познайомились з матеріалами книжкової виставки "Чорнобиль - рана незагойна" та згадали прізвища героїв-пожежників, в тому числі і земляків-ліквідаторів, які ціною свого життя врятували людство, вшанувавши їх пам'ять хвилиною мовчання. 





Бібліотекарями Липецької центральної бібліотеки Інгою Урсул та Ларисою Дімпул були проведені  година-реквієм  "Чорна трагедія на кольоровій землі" та огляд фотовиставки "Чорнобиль у спогадах та фотознімках" з учнями 7 та 8 класів Липецької ЗОШ.
 



Жахливу Чорнобильську трагедію згадували і в сільському клубі селища Борщі під час години-спомину "Чорнобиль - трагедія віку". 
Учасниками заходу стали земляки-  ліквідатори аварії, учні школи та жителі селища.


Організатори заходу: завідувачка бібліотекою Ганна Трояновська,  спеціаліст КРЦСССДМ Олександр Скуділо, завідувач клубу Валентин Орлюк за допомогою виставки-діалогу "Чорнобиль - це твоя земля, твоя голгофа" здійснили екскурсію в той 1986 рік, 



Дбати про чистоту землі, насаджувати дерева, прикрашати землю квітами, травами, не забруднювати ріки, ставки та джерела, робити все можливе, щоб зберегти Планету  і життя майбутніх поколінь - це задача кожного з нас, бо дуже високу ціну заплатили за це ліквідатори Чорнобильської аварії.

Немає коментарів:

Дописати коментар