пʼятницю, 19 травня 2017 р.

Бібліотека одягнулась у вишиванку




Ще в  19-му столітті Іван Франко започаткував своєрідну моду на вишиванку, поєднавши її з європейським костюмом.  Де б він не з’являвся, неодмінно привертав увагу своїм піджаком та вишиваною сорочкою поміж пишних комірців та краваток. 






І  сьогодні поєднувати сучасне вбрання з народною вишиванкою є для українців цілком природньо, а у Всесвітній День вишиванки, 18 травня, це стає своєрідним бумом, флешмобом, бо вишиванку стараються одягнути буквально усі, від мала до велика.

Вже другий рік з нагоди Всесвітнього Дня вишиванки в Подільському районі проходить  "Вишиванок-Fest", в якому приймають участь і бібліотеки району. На фестивалі 2016 року центральна районна бібліотека презентувала книжкову виставку  "Українська книга у вишиванці", одягнувши палітурки відомих сучасних українських письменників в українські орнаменти їх рідних регіонів. 


А в цьому році ціла бібліотека Мардарівської сільської ради, де проходив фестиваль,  одяглась у вишиванку. Яскраві українські рушники, наче пташині крила, огорнули в обійми бібліотечні стелажі. 


Стіни прикрасились гарними чоловічими та жіночками сорочками-вишиванками. На стільцях та диванах красувались вишиті серветки та покривала. На столиках - вишиті хрестиком та гладдю, нитками та бісером картини майдарівських майстринь-вишивальниць. 






Дрес-кодом для відвідувачів бібліотеки в цей день стала саме вишиванка, в яку були одягні і господиня закладу,



 і численні гості, серед яких і представники районної влади на чолі з в. о. голови райдержадміністрації Олексій Буряченко, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Костюк, начальник відділу культури Ольга Шапран та ін.






Святково виглядали в День вишиванки і бібліотеки сіл Вишневе, Нестоїта, Розалівка, Станіславка, Малий Фонтан, міні-музей центральної районної бібліотеки, прикрашені вишуканими народними обрядовими рушниками та роботами знаменитих землячок-вишивальниць





Сам фестиваль розпочався з туристичної краєзнавчої екскурсії для працівників культури району "Стежками відомого земляка".  


Бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан підготувала змістовний матеріал про відомого українського мецената, політичного та громадського діяча Євгена Чикаленка, для якого Мардарівщина є маленькою батьківщиною. 



Історична довідка проходила безпосередньо біля місця поховання сина Євгена Чикаленка - Левка Чикаленка, похованого за власним заповітом на  кладовищі села Перешори.  


Одним з цікавих бібліотечних заходів в цей день стала і веб-презентація "Вишивала мені ненька на свято сорочку" та виставка-експозиція вишиванок в бібліотеці села Гидирим. "Вишиванка вважається оберегом від всього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров'я та також щасливої долі" - такими словами почала свою розповідь для учнів 5-6 класів бібліотекар  Василиса Полуденна. 



З великою увагою та інтересом дітки роздивлялись кожен виставковий експонат та за допомогою комп'ютеру  знайомились з історією та традиціями української вишивки, вивчаючи візерунки, притаманні окремим областям України. 
День вишиванки - це свято яке покликано зберегти споконвічні народні традиції.

Немає коментарів:

Дописати коментар