четвер, 28 листопада 2019 р.

Бібліомікс "Я - проти насильства!"



25 листопада по 5 грудня в центральній бібліотеці Куяльницької громади проходить декада правових знань. Одним із заходів декади став правовий бібліомікс «Я – проти насильства!», приурочений до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками. 27 листопада цей захід був проведений для студентів першого курсу медичного училища ім. В. Жуковського (куратор Галина Разумєєва). 


Аудиторія для заходу була обрана не випадково,  бо саме майбутні медики в силу своєї професійної діяльності будуть перетинатися в майбутньому з проявами насильства над жінками і повинні бути готовими надати не тільки медичну і психологічну допомогу, а й підказати шляхи виходу з складної ситуації.


Ведучі бібліоміксу - бібліотекарі Ольга Волкунович та Ірина Пашора – розповіли про історію виникнення цього дня у міжнародному форматі та познайомили аудиторію з світовою статистикою щодо насильства.


Вагомим доповненням до слів ведучих був цікавий тематичний відеоматеріал, серед якого:  "Топ десяти країн світу, де жінки краще не народжуватися", інтернет-акція "TheBlackDot" ("Чорна точка"), журналістський флешмоб з хештегом "#Я не боюсь сказать".



Цікавою для молоді стала і історія про кодове слово «папероні», яке широко розповсюджене в соцмережах Америки. Якщо його чують в службі «911», то на адресу одразу виїжджають усі служби порятунку: швидка допомога, пожежна служба, поліція.

Велика увага у відеоматеріалі була приділена і змінами в сучасному правовому законодавстві. Нарешті поліція отримала усі важелі для стримання агресії домашніх насильників. В декількох містах України, в тому числі і в Одесі, запущений пілотних проект по створенню мобільних груп протидії домашньому насильству – підрозділів «Поліна».
Уважно слухали майбутні медики і виступ присутніх на заході старшого інспектора Подільського центру пробації, майора внутрішньої служби Наталії Орловської та фахівця центру Тетяни Буженко, які на конкретних прикладах з практики своєї роботи надали практичні поради, як можна уникнути небезпечної ситуації, закликав не замовчувати жодного такого прояву, а звертатись по допомогу до фахівців права, щоб не залишити злочин без кари і не бути жертвою домашньої агресії.


Презентація книжкової виставки "Я – проти насильства, а ти?" вразила великою кількістю художніх творів українських та світових письменників, створених на реальних історіях жінок, які стали жертвами насилля та зуміли знайти сили жити далі, розповісти усьому світу про свою проблему та боротися за жіночі права.

Особливо глибокий слід у хлопців та дівчат залишив жорсткий буктрейлер, створений за мотивами книги сомалійської письменниці, відомої фотомоделі та громадського діяча Уоріс  Дірі "Квітка пустелі". Зал був переповнений емоціями: і сльози, і хвилювання, і справжні співпереживання за долю головної героїні.


Протягом декади в бібліотеці пройдуть покази сучасних кінофільмів за даною тематикою, серед яких  «Біжи, не озирайся» (2017, реж. Мирослав Малич) – 29 листопада, «Точка кипения» (2010, реж. Олег Штром) – 4 грудня.

Немає коментарів:

Дописати коментар