середу, 31 травня 2017 р.

Бібліотечне обслуговування дітей району: досвід, знахідки, проблеми

31 травня бібліотекарі ЦБС Подільського району зібралися на черговий семінар. За традицією, семінар розпочався численними організаційними питаннями, без вирішення яких неможлива якісна щоденна робота кожного бібліотечного закладу. Питання оформлення підписки періодичних видань на друге півріччя, інвентаризації закладів, уточнення договорів оренди, придбання бібліотечної техніки (формулярів), невеликих поточних ремонтів та інші були підняті заступником директора ЦБС Людмилою Бензар та обговорені з усіма фахівцями системи.
Продовжила семінар завідувачка методико-бібліографічним відділом Віра Фарфурак, яка ознайомила з його основною тематикою та планом роботи. Наступного дня починається літо, і у бібліотекарів розпочинається велика робота за межами бібліотеки, на літніх майданчиках та шкільних таборах. Саме цій діяльності і був присвячений увесь сьогоднішній семінар під назвою "Особливості роботи бібліотеки в забезпеченні пізнавальних потреб користувачів-дітей".

Сьогодні книжкові виставки в бібліотеках - це їхнє інформаційне обличчя, найбільш ефективна форма розкриття фондів, засіб стимуляції читання. Тому до уваги бібліотекарів була представлена фахова консультація щодо візуальних засобів популяризації книги та читання серед користувачів-дітей. 

Віра Данилівна детально зупинилась на привабливому оформленні  та ефективному розміщенні сучасних книжкових виставок, не тільки у бібліотеці, а й під відкритим небом, доборі актуальної, корисної, змістовної та простої для розуміння дітей різних вікових категорій літератури, презентаційному донесенні виставки до читача.

Про активні форми роботи з користувачами молодшого шкільного віку на пришкільних майданчиках нагадала працівникам сільських філій бібліотекар центральної районної бібліотеки Анелія Сліпенчук, серед яких різноманітні літературні вікторини, рухливі та рольові ігри, літературні квести, літературні лото, конкурси ерудитів, конкурси дитячих малюнків, вистави бібліотечних лялькових та драматичних театрів.

Питання застосування новітніх технологій та задоволення інформаційних запитів юних читачів підняла у своїй доповіді методист по роботі з дітьми Олена Зінченко, підкресливши, що одним із пріоритетних напрямків розвитку дитячих бібліотек є впровадження комп'ютерних технологій та вільний доступ користувачів до мережі Інтернет.
 
У бібліотек району, які сьогодні комп'ютеризовані, з'явилась чудова можливість проводити для читачів-дітей цікаві для них відеопрезентації, віртуальні літературні подорожі, веб-мандрівки, відеоуроки, екскурсії корисними сайтами, віртуальні інтелектуальні ігри, тренінги, організовувати гуртки комп'ютерної грамотності. 
Інноваційними рецептами успішної роботи з юними користувачами на літніх майданчиках та пришкільних літніх таборах поділилася з присутніми завідувачка центральною районною бібліотекою Тетяна Токаренко, детальніше зупинившись на гуртках, які доцільно створювати при кожній бібліотеці, що працює з дітьми (гуртки квілінгу, оригамі, ліпки, вишивки та плетіння).  Цікавими та ефективними формами літньої роботи з дітьми є і краєзнавчі екскурсії історичними місцями села, тематичні дні (День казки, День автора, Екологічний день та ін.), голосні читання-вікторини.

Як завжди, не обійшлось без консультації завідувачки відділом комплектування та обробки літератури Тетяни Костенко, яка розповіла про майбутній перехід бібліотечних закладів на класифікацію УДК, прийняту в європейських країнах, та ознайомила працівників з новими вимогами щодо складання актів на вилучення застарілої літератури.

Завершував семінар обмін досвідом в обслуговуванні користувачів-дітей серед бібліотекарів системи. Сільські бібліотекарі Ірина Дмитрієва (с. Малий Фонтан), Оксана Перебітюк (селище Борщі) та Рита Гарматюк (с. Куяльник) підготували великі презентації на широкому екрані про найбільш вдалі та цікаві масові заходи в роботі з маленькими читачами.


Бібліотекарі району добре розуміють, що робота в сучасних умовах - це постійний пошук нових форм, невикористаних резервів, щоб досягти основної мети - залучити дитину до читання, бо дитина, яка читає - це головна цінність бібліотеки та усього суспільства.

Немає коментарів:

Дописати коментар