вівторок, 24 жовтня 2017 р.

Лине слава козацька з далеких віків




14 жовтня в Україні було відзначено подвійне свято – День українського козацтва та День захисника України. До цієї славної дати в бібліотеках Подільського району відбулась низка масових заходів.  

Так, читачі Новоселівської сільської бібліотеки разом із завідувачкою бібліотекою Оленою Швець подорожували сторінками історії під час історичної подорожі «Лине слава козацька з далеких віків». На початку заходу Олена Миколаївна розповіла дітям про традиції святкування дня Покрови в Новоселівці, адже Покрова Пресвятої Богородиці є храмовим святом для сельчан. 

А потім в бібліотеці було перегорнуто чимало сторінок історії української держави та її народу. Дітям було цікаво дізнатись, хто такі запорожці та як ними ставали, послухати про героїчні звитяги козаків, їхні славетні походи, побут та звичаї. Зацікавила присутніх і література про легендарних козацьких гетьманів Богдана Хмельницького, Дмитра Вишневецького, Івана Мазепи, яка була представлена бібліотекарем на тематичній виставці «З глибини віків».


Мандрували історичними лабіринтами і бібліотекарі Липецької центральної бібліотеки на заході під назвою «Ми - нащадки козацької слави», яку супроводжував огляд книжкової виставки «Живий голос далекої епохи». Бібліотекарі Інга Урсул та Лариса Дімпул запросили на подорож учнів 8-го та 9-го класів місцевої школи і розповіли їм про відважних захисників української землі.

Цікавий огляд книжкової виставки «Козацька слава не вмирає» був проведений і бібліотекарями Нестоїтської бібліотеки Наталією Стопчанською і Тамарою Гребонос, організованої в фойє Будинку культури в рамках районного свята, під час якого для мешканців села та гостей з усього району були вшановані земляки-воїни АТО: Віктор Бенга, Віталій Башак, Денис Мікуліч та представлена велика концертна програма.


Велика книжкова виставка «Україна: від подиху століть до сьогодення» розгорнута в читацькій залі центральної районної бібліотеки, біля якої напередодні свята пройшла презентація авторського фонду гетьмана Всеукраїнського Реєстрового козацтва, верховного отамана Чономорсько-Дністровського козацтва, генерала козацтва, 


історика та ідеолога сучасного Українського козацтва, лауреата літературної премії імені Івана Мазепи та премії Українського козацтва «Лицарське перо», відомого українського письменника Богдана Сушинського "Лицар козацької слави".  


Цікавою для присутніх стала і інформація про експозицію одеського поета Олега Дряміна, розгорнуту на фестивалі самодіяльних поетів «Осінь у Бірзулі», про письменників Одещини, які в своїх творах звертались до теми українського козацтва: Богдан Сушинський, Віталій Башков, Володимир Рутківський, Олекса Різниченко та ін. 
Багато з них стояли у витоків сучасного українського козацтва і мають козацькі звання. Приємно, що в фонді наших бібліотек є твори цих авторів.

Заходи, метою яких було розширення знань про історію славного українського козацтва, виховання почуття патріотизму,  національної гідності та побратимства, популяризація надбань і традицій славних запорожців – оборонців рідної землі, пройшли і в інших бібліотеках району.

Немає коментарів:

Дописати коментар