четвер, 4 січня 2018 р.

Реабілітовані історією


4 січня у центральній  районній бібліотеці відбувся  поетичний вечір "Тернистий шлях українських поетів-ювілярів", присвячений січневим поетам-ювілярам, які зазнали політичних репресій: Володимиру Сосюрі (120 років від дня народження) та Василю Стусу (80 років від дня народження). Обидва поети народилися в різні роки, але в один день - 6 січня, мали різні долі, але мали великий вільнодумний поетичний талант та жагу до свободи слова. 


Доля усіх репресованих українських поетів та письменників склалась по-різному. Життя одних обірвала куля в застінках НКВС, другим судилося страждати і не повернутися з Колими, Соловків, Караганди, а третім – залишатися на волі, але в «кам’яному  мішку».

Одним з найбільш талановитих українських поетів, якого називали Шевченком ХХ століття й «особливо небезпечним злочинцем», був знавець філософії й кількох європейських мов  – в’язень із 15-літнім тюремним стажем, Василь Стус, який по праву посідає особливе місце в українській літературі. Про це розповіли на засіданні читацького салону «Бестселер» бібліотекарі відділу обслуговування Олена Попова та Людмила Поросятковська.


Детально зупинились вони на життєвому та творчому шляху ще одного ювіляра 2018 року Володимира Сосюри – одного із найбільш трагічних поетів українського національного відродження ХХ століття, чия неповторна щирість, інтимна довірливість, музикальність слова зачаровує кожного, хто доторкнувся до його творчості і відчуває в собі генетичний зв’язок зі своїм народом.



Присутні на вечорі поети Іван Янчевський, Валентина Барсукова, Ніна Крутцева та Світлана Чернега продовжили виступ ведучих, продекламувавши свої улюблені вірші з творчого доробку поетів-ювілярів та поділились власними віршами, присвяченими Україні та її народу.




По закінченню заходу бібліотекарі запропонували познайомитись з книжковою виставкою «Мелодія віршів чудових», де зібрані кращі твори Василя Стуса та Володимира Сосюри.

Немає коментарів:

Дописати коментар