четвер, 12 квітня 2018 р.

"Олесів тиждень" в Станіславській бібліотеці



Тиждень Олеся Гончара тривав в бібліотеці села Станіславка з 3 по 10  квітня до 100-річчя  від дня народження великого українського письменника, видатного діяча, який горів любов'ю до України, палав гнівом супроти руйначів і зловмисників. 


Його серце вбирало в себе радощі і болі мільйонів людей, йому праглося чистого неба над усією планетою і світлого життя для кожної людини. Його "Собор" читали і перекладали в багатьх країнах світу, але не в Україні, де книга була заборонена майже чверть століття.

Вже стало традицією до Дня народження письменника в Станіславській сільській бібліотеці проводити заходи для учнів та молоді села. В цьому році в  бібліотеці відбулась ціла низка заходів: презентація документально-книжкової виставки "Палітра творчості Олеся Гончара", яка детально відкрила присутнім письменника, як великого майстра слова і вчителя, літературна подорож "Життєві джерела Олеся Гончара", перегляд відеофільму "Людина, яка змогла стати вільною".  



Здається не було в житті країни такої проблеми,  до якої б залишався байдужим Олесь Гончар. Вони всі зачіпали, хвилювали письменника і органічно виживлялися в тканину його творів.



Бібліотекар познайомила читачів  з творами автора які є в бібліотеці, рекомендуючи їх прочитати або перечитати. Крім авторських книг про О.Гончара  на виставці були представлені книги, подаровані сільській бібліотеці  дружиною письменника Валентиною Данилівною, донькою Людмилою, онукою Лесею Гончар та її чоловіком Русланом Найдою.


Зацікавили читачів розповідь бібліотекаря Валентини Христич про власну зустріч з вдовою письменника у місті Києві, її враження від робочого кабінету письменника. Валентина Іванівна  зачитала присутнім листи від Валентини Данилівни Гончар до сільської бібліотеки, адже саме завдяки "Щоденникам О.Гончара", які редагувала його дружина та відомий поет Микола Палієнко, стало відомо про перебування письменника в 1944 році, як воєнного кореспондента в  селі Станіславка.  



Про ті далекі події він написав невеличку замітку, що знаходиться сьогодні  в краєзнавчому бібліотечному меморіальному куточку Олеся Гончара, і з якою можуть познайомитися усі станіславці.


Для учнів 6-го та 10-го класів була проведена літературна подорож по творчості письменника "Життєві джерела О.Гончара", де вони ознайомилися з біографією письменника, його життєвим і творчим шляхом і змогли переконатися, що  Олесь Терентійович замолоду зробив собі ім’я талантом, працею, чіткою громадянською позицією  визначальним чинником  якої упродовж усього життя була совість.

Немає коментарів:

Дописати коментар