пʼятницю, 27 квітня 2018 р.

Дзвони Чорнобиля душу тривожать




26 квітня 1986 рік. Мабуть пройде ще не одне десятиліття від вибуху на Чорнобильській атомній станції, але й тоді ми будемо згадувати цю страшну трагедію. Скільки б не минуло років, все одно не вщухає біль, не полишає тривога людей та не загоюється чорнобильська рана. Кожного квітня згадують ту трагедію і бібліотеки району, віддаючи данину пам'яті ліквідаторам аварії на ЧАЕС під час вечорів-реквіємів, годин пам'яті, оглядів книжкових виставок.

25 квітня працівники культури села Липецьке запросили на зустріч "Чорнобиль в серці України" своїх односельців-ліквідаторів Чорнобильської АЕС Георгія Барбанягре та Василя Острінського і учнів 7-8 класів Липецького НВК І-ІІІ ступенів. 
Бібліотекарі Лариса Дімпул та Любов Лунгул підготували та провели огляд фотовиставки "Чорнобиль у спогадах та фотознімках", директор Будинку культури Інга Урсул розповіла про перебіг подій тієї страшної квітневої ночі 1986-го, діти підготували тематичні вірші. 




Запрошені гості поділилися власними спогадами про те, як виконували свій громадський обов’язок по ліквідації аварії в радіоактивних зонах на трасі Чорнобиль-Київ та почули від присутніх щиру подяку за їх мужність і відвагу.  




Цього ж дня була проведена і година-реквієм «Світ про Чорнобиль пам’ятає» в бібліотеці села Мардарівка. Бібліотекар Людмила Шевченко запросила на захід ліквідатора аварії на ЧАЕС Миколу Єрмаловича та учнів 5-го класу (керівник Людмила Русалович). 


Бібліотекар ознайомила присутніх з темою свята, презентувала  книжкову виставку «Чорнобиль – це  твоя  земля , твоя   Голгофа» та надала слово Миколі Миколайовичу – лейтенанту запасу, командиру роти по політичній частині, який  з жовтня 1986 по січень 1987 року перебував у селі Соколи Іванківського району Київської області, приймаючи участь у ліквідації наслідків аварії. Пам'ять загиблих ліквідаторів була вшанована хвилиною мовчання.



В Куяльницькій ЗОШ пройшла година пам'яті «Чорнобиль – біль душі»  з учнями 7-го класу (керівник – Наталя Гаврілаш). На заході пролунали вірші відомих письменників, присвячених подіям на ЧАЕС, зачитані спогади людей, які покинули свої домівки і вирушили в невідоме, віддана данина пам'яті героям-пожежникам, які загинули першими. 





Завідуюча сільською бібліотекою Тетяна Бойко представила для присутніх огляд книжкової виставки "Чорна трагедія на кольоровій землі".



Великий районний захід, проведений завідувачкою сільською бібліотекою Світланою Якубовською та працівниками районного центру культури та дозвілля, - вечір-реквієм "Чорнобиля гіркий полин, на серце ліг незримо й тяжко" - пройшов 26 квітня в Гоноратській сільській школі.  



Бібліотекар та ведучі  - учениці 6 класу Ворона Настя та Мартус Юля - розповіли присутнім про аварію на Чорнобильській АЕС, привели документальні факти, декламували вірші.
Світлана Кирилівна презентувала книжкову виставку "Чорнобиль - це твоя земля, твоя Голгофа". 




У виконанні вокалістів районного центру культури та дозвілля прозвучали пісні «Чорнобильська біда», «Лелеки білокрилі», «Чорнобильські хати», а фінальну пісню «Синє небо, жовте поле» присутні зустріли, аплодуючи стоячи.


Новоселівська сільська бібліотека запросила учнів 7-го класу (керівник – Тетяна Хаврун) на вечір-реквієм "Дзвони Чорнобиля душу тривожать". Завідуюча бібліотекою Олена Швець розповіла присутнім про «гірку, як полин, славу Чорнобиля», представила книжкову виставку «Чорнобиль: подвиг і трагедія» та зачитала уривки з поеми Б. Олійника "Сім", вірші С. Йовенко, М. Сингаівського. 




Учні познайомили присутніх з окремими епізодами цієї трагедії. Директор БК Мар'яна Мойсенець продемонструвала присутнім відеоматеріал "Чорнобиль: 32 роки потому". Потім була запалена скорботна свічка пам'яті та проголошена хвилина мовчання.  

В Косівській бібліотеці бібліотекарем Оленою Дегтяренко була проведена година-спомин "Чорнобиль – біль і скорбота України". Бібліотекар нагадала присутнім про головні 5 днів після вибуху на АЕС та продемонструвала тематичний відеоролик, після якого кожен з присутніх поділився своїми враженнями. Читачка Софійка, навіть, пригадала, що колись її бабуся так потрапила на постійне проживання до села Коси, адже вони проживали в зоні ризику. Пам'ять загиблих героїв-ліквідаторів Чорнобильської АЕС була вшанована хвилиною мовчання.



У Вишнівській сільській бібліотеці пройшла зустріч з ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС. На заході були присутні ліквідатори аварії Іван Бондаренко та Микола Письмак. Бібліотекар вишнівської бібліотеки Алла Станько та бібліотекар ставківської бібліотеки Тетяна Демяненко розповіли присутнім про трагедію на атомній станції, підкріпивши свою розповідь відеофільмом





Присутні на заході староста Ставківської сільської громади Гурєвський І. І. та директор агрофірми «Эдем» Скуртул М. Д.  нагородили ліквідаторів грамотами та цінними подарунками.



В Старокульнянській бібліотеці пройшла година-реквієм «Чорнобильська трагедія – одвічний слід на Україні», проведена завідувачкою бібліотеки Ганною Кабак спільно з працівниками Будинку культури. Бібліотекар провела презентацію книжкової виставки «Земля зі шрамами на обличчі», розповіла дітям про перебіг аварії, про наслідки радіоактивного забруднення. 





Присутні вшанували пам'ять пожежників, які загинули у перші хвилини катастрофи, та пам'ять односельців – учасників ліквідації аварії.


В Глибочанській бібліотеці відбулась зустріч «Вічний біль - Чорнобиль» з учасником ЧАЕС Мандрицею Сергієм Васильовичем. Бібліотекар Тетяна Руснак розповіла про трагедію на ЧАЕС та провела для присутніх учнів 8-го класу огляд книжкової виставки «Чорнобиль - твоя земля, твоя Голгофа», а ліквідатор аварії Сергій Мандриця відповів на численні питання учнів.  




Чорнобильська аварія - стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною. Тож давайте берегти оточуючий світ, пам'ятати про цей день, про тих людей, які рятували Прип'ять, Чорнобиль, Київ.

Немає коментарів:

Дописати коментар