пʼятницю, 27 липня 2018 р.

Хрещення Київської Русі – перша сходинка до духовності.




28 липня Подільщина, як і вся Україна, відзначає 1030-річчя хрещення Київської Русі. Бібліотеки Куяльницької ЦБС Подільського району  активно включилися в проведення тематичних заходів до цієї знаменної дати. Фахівцями були організовані та проведені : книжкові виставки, тематичні презентації, інформаційно - історичні  години, години цікавих повідомлень, перегляди тематичних відеороликів, огляди літератури та вебогляди...  І це ще не весь перелік того, що пропонують  сьогодні бібліотекарі своїм читачам.



Так в селах району  вже відбулися  презентації книжкових виставок, які діятимуть на протязі всього 2018 року: "Хрещення Київської Русі :історія віків. (селище Борщі), виставка світлин «Святині України»   (с. Станіславка), виставка - інсталяція "Шлях у тисячу років" (с.Гидерим),  художньо-документальна виставка «Величні храми України» (с..Куяльник), «Перегук віків" (с.Нестоїта) та  виставка-експозиція "Християнство крізь віки"(центральна  бібліотека).




До цієї  події  в бібліотеці с. Станіславка було проведено низку заходів присвяченій ювілейній даті. Для дорослих читачів бібліотека підготувала огляд літератури «Християнство «віхи історії в Україні», який ознайомив з літературою яка є в бібліотеці.


Особливо сподобалась і зацікавила книга нашого земляка видатного вченого академіка Євгена Подрушняка "Наука и религия глазами православного ученого"(2008) 
Найбільший інтерес у присутніх викликали світлини Станіславського  храму «Покрова Пресвятої Богородиці» і історична довідка , де  бібліотекар Валентина Христич розповіла про знищення церкви у селі в 1950 році  та  етапи відновлення її у 90 –х роках.



Цікаво та змістовна пройшла зустріч настоятеля церкви Святого Миколая Чудотворця  протоієрея  Михайла Базилько  з читачами села Мардарівка. Після вступного слова бібліотекаря Людмили Шевченко про значення історичної дати для українців, місцевий батюшка розповів присутнім  про основні події розвитку християнства , його напрямки та детально зупинився на  хронології  основних подій.




25 липня 2018 року працівники культури села Липецьке і настоятель  отець Володимир запросили дітей села на екскурсію - подорож "Храми - наша історія" до найстарішого храму на Подільщині - Храму Святого Архангела Михайла.




Отець Володимир почав з того, що церква носить назву на честь святого Архангела Михаїла і показав ікону, яка стоїть на почесному місці в центрі храму. Потім ознайомив дітей  з Євангелієм, показав книжку зі священним писанням якій близько 300 років.



Цікавою виявилась і розповідь  Отця Володимира про купіль для хрещення, яка є ровесницею церкви.  Біля відкритого   вівтаря, хлопці та дівчатка знайомилися з святими, зображеними на іконах та дізнавалися про їхні нелегкі долі і чудодійні історії про допомогу цих святих простим людям.  Багато цікавої інформації отримали присутні і про численні  церковні обряди.  З захопленням вислухали діти і легенду про  священний колодязь, який знаходиться на території церкви.



28 липня  в селі Гидерим сільський бібліотекар Василиса Полуденна  разом з дітьми 5-7 класів завітали до Свято-Успенського Храму на релігійну годину "День Хрещення Русі - свято минулого, майбутнього й сьогодення." 


Настоятель храму отець Павел  Глухий розповів присутнім про те, як  православна церква зачислила Князя Володимира до лику святості, давши йому найменування  рівноапостольний: "Подібно до того, як апостоли несли слово Хрестової науки країнами і народам просвічуючи їх, так Князь Володимир, охрестивши народ України -Русі, просвітив його світлом істини";  


"Побожність нашого народу, любов до Пресвятої Богородиці, є найкращою запорукою того, що Вона ніколи не опустить нашого народу, і заступиться за нього та випросить у Свого Сина  ту превелику ласку свободи, миру та добробуту нашій країні, яку Князь Володимир охрестив". - такими словами закінчив свою розповідь настоятель храму. Захід продовжився переглядом документального фільму "Князь Володимир та історія Хрещення Русі."



З нагоди цієї визначної події в бібліотеці селища Борщі  пройшла  тематична  година духовності "Таємниці Хрещення України - Русі": Для широкого кола користувачів була оформлена виставка - подія "Великий дар - Хрещення",  на якій  читачі познайомилися з виданнями з історії християнства, його матеріальної та духовної культури,


а вебпрезентація "Хрещення Київської Русі: історія віків" відкрила  відвідувачам цікаві факти з історії, що відбулися у 988 році та стали ключовими і вирішальними у подальшому розвитку Київської Русі. 
Історична подорож по пам’ятним місцям християнства  Подільщини «Історична пам'ять культурної спадщини», присвячена 1030 - річчю Хрещення Русі. пройшла і в краєзнавчому відділі ЦБ за матеріалами сайту Куяльницької ЦБС.


Широким попитом на заході користувались тематичні буклети  «Одвічні скарби  Подільщини » та «Історія храму Святого Архангела Михайла».
Лейтмотивом бібліотечних заходів стало налагодження співпраці з  священниками заради популяризація  історії духовності  нашого українського народу..

Немає коментарів:

Дописати коментар