вівторок, 4 грудня 2018 р.

Планування роботи Куяльницької ЦБС: від ідеї - до втілення


Грудень - останній місцяць року і початок звітно-планового періоду в бібліотеках Куяльницької громади. "Традиційні та інноваційні аспекти планування на 2019 рік та звітність бібліотек громади за 2018 рік" - таку назву отримав заключний семінар 2018 року, на який до центральної бібліотеки зібрались працівники тридцяти п'яти філій великої бібліотечної системи Подільщини.


За доброю традицією, семінар розпочала директор Куяльницької ЦБС Світлана Дюгаєва з подяки усім працівникам за сумлінну, кропітку працю протягом року, за творчі досягнення, нові професійні родзинки в проведенні масових заходів щодо залучення користувачів до книги і читання. 

Слова подяки отримали і бібліотекарі сільських філій, які допомогли достойно представити Куяльницьку громаду на обласному фестивалі книги ім. М. Грушевського "Безмежність української книги", підготувавши за старовинними рецептами за сторінками художніх творів страви української кухні та експонати, виготовлені місцевими майстрами вишивки та декоративно-прикладного мистецтва.



Директор наголосила, що 2019-2020 роки пройдуть для нашої системи в рамках Програми "Бібліотеки - ресурсні центри громади", в рамках якої передбачена комп'ютеризація та підключення до Інтернету всіх бібліотечних філій ЦБС. 



В зв'язку з цим методико-бібліографічний відділ має розробити графік тренінгів для сільських фахівців щодо навчання роботі з основними компютерними програмами, ефективному пошуку інформації в інтернеті та основам медіаграмотності, визначити групу тренерів.

Відвідала семінар начальник відділу розвитку культури та туризму Куяльницької сільської ради Ольга Шапран, яка розповіла про те, що громада велику уваги приділяє закладам культури, і вже розроблені кошториси на ремонти великих закладів в селах Новоселівка, Бочманівка, Липецьке, Коси, центр культури та дозвілля в місті Подільськ. 



Готується кошторисна документація і на капітальний ремонт центральної бібліотеки громади. Це ті позитивні моменти, які мають надихати працівників культури на нові оптимістичні плани.



З традиційними та інноваційними аспектами планування та звітності познайомила присутніх завідувачка методико-бібліографічним відділом Віра Фарфурак, детально зупинившись на основних знаменних та ювілейних датах 2019 року, які будуть відзначатися в нашій країні та у світі, 




а методист Раїса Карп звернула увагу на важливість включення до плану заходів згідно Указів Президента України та розпоряджень Кабінету Міністрів.


Сучасне бачення якісної популяризації літератури серед дитячої аудиторії представила фахівцям завідуюча центральною дитячою бібліотекою Тетяна Токаренко, детально зупинившись на конкурсній діяльності щодо роботи з дітьми в майбутньому році.


Методист по роботі з дітьми Олена Зінченко, вже традиційно, підготувала практичний доробок готових сценаріїв популярних дитячих ранків, креативних літературних квестів, захоплюючих ігрових програм, які можна провести в бібліотеках системи.


Основні напрямки краєзнавчої діяльності бібліотек ЦБС в 2019 році висвітлила у своєму виступі бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан, зосередивши увагу присутніх на необхідності тісної співпраці з творчими людьми краю: поетами, майстрами, аматорами художньої самодіяльності.

Питання щодо мобільності та ефективності використання бібліотечних фондів підняла перед бібліотекарями завідуюча відділом комплектування та обробки літератури Тетяна Костенко. Вона довела до присутніх встановлений на 2019 рік графік переобліку книжкових фондів окремих бібліотечних філій та торкнулась питання формування каталогів та картотек за УДК.



Про суворе дотримання правил охорони праці та пожежної безпеки в бібліотечних закладах системи в  осінньо-зимовий період нагадала заступник директора ЦБС Людмила Бензар.





Семінар, як завжди, пройшов в жвавому робочому ритмі. Планували майбутню роботу з  надією на те, що всі бібліотечні заклади будуть працювати на потребу і розвиток громади.

Немає коментарів:

Дописати коментар