понеділок, 14 січня 2019 р.

Щедрівка і коляда в нашу хату загляда




Кожен новий рік розпочинається в закладах культури Подільщини, в тому числі і в бібліотеках, яскравим каскадом новорічно-різдвяних свят. Щедрий вечір, Свято Василя та Маланки, Водохреща стали улюбленими святами молодих читачів, які разом з бібліотекарями та клубними працівниками приймають участь у різноманітних заходах зі старовинними обрядами та дійствами, колядуючи та щедруючи по селу.



Напередодні свят бібліотекарі готують цікаві книжкові виставки, добірки літератури про старовинні  звичаї та обряди,  роздруковують відомі колядки та щедрівки для молоді, проводять зустрічі з старожилами, щоб свято стало дійсно автентичне та відбулося цікаво і весело.



Першими у 2019 році про свою роботу звітували бібліотекарі сіл Мардарівка, Малий Фонтан, селища Борщі, Малої Кіндратівки, Нестоїта. Так, 7 січня з Різдвом Христовим дзвінкими колядками привітали жителів села Мардарівка бібліотекар Людмила Шевченко, працівники Будинку культури  Юлія та Піструїл та аматори художньої самодіяльності  Мунтян А.Л., Резнюк О.В.


13 січня в селищі Малий Фонтан на свято щедрування "Щедрівка і коляда в нашу хату загляда"  зібралися юнаки та дівчата. Разом із завідуючою бібліотекою Іриною Дмитрієвою та завідуючою сільським клубом Іриною Попенко мелодійними українськими щедрівками віншували господарів селища, зичили здоров'я і достатку, миру і злагоди, добробуту та процвітання. 




Лунали радісні щедрівки з побажаннями, щоб наступний рік був по-справжньому щедрий на все добре. Господарі дякували щедрувальників за щедрі побажання й нагороджували солодощами.





Щедрували, зичивши достатку та добробуту односельцям, і молодь села Мала Кіндратівка на чолі з  Антоніною Буряк.



З традиційним щедруванням завітав до мешканців селища Борщі на Старий Новий рік Різдвяний вертеп на чолі з Оксаною Перебітюк. Молодь, перевдягнена в костюми фольклорних героїв завзято мандрувала від хати до хати, з одного поверху на інший, не втрачаючи запалу та енергії. Вітали господарів зі святом, співали, щедрували та бажали щастя у новому році.



14 січня молодь села Новоселівка з завідуючою бібліотекою Оленою Швець, вчителем місцевої школи Михайлом Мойсенцем та художнім керівником Будинку культури Людмилою Мойсенець завітали по традиції до працівників Новоселівського старостинського округу, до Храма Покрова Пресвятої Богородиці. Дзвінко лунали пісні, колядки та щедрівки, які задавали всім веселого настрою. Потім за старовинним звичаєм хлопці-посівальники засівали всіх зерном і поздоровляли з Новим роком і з Василем.




Такі добрі звичаї як колядування, щедрування - це не просто старовинні обрядові дійства, а добрі традиції, які об'єднують усіх українців у велику дружню родину.

Немає коментарів:

Дописати коментар