пʼятницю, 30 серпня 2019 р.

Прем'єра поетичної збірки "У вишневому полоні" - бібліотечний дарунок громаді


Серпень став знаковим місяцем для бібліотек Куяльницької ЦБС тому, що світ побачили друга книжка, підготовлена центральною бібліотекою. Це тематична поетична збірка авторів Подільщини "У вишневому полоні", збір матеріалу, набір тексту, дизайн, вступна стаття до якої була зроблена бібліотекарями.
Випуском цієї збірки поети і бібліотекарі відмітили п'яту річницю надзвичайно красивого районного фестивалю Open air FEST «Ой, у вишневому садочку», який народився в селі Вишневе в 2015 році і присвячений одному з найпоширеніших та найкрасивіших дерев, яке користується любов`ю та повагою  в українців - вишні. Адже на Україні вишня є символом світового дерева та життя, рідної землі та матері, а вишневий садочок асоціюється з рідним домом.

Ініціатором видання цієї збірки стала начальник відділу розвитку культури та туризму Куяльницької сільської ради Ольга Шапран, залучивши до видання збірки фінансову підтримку Куяльницької громади. До збірки увійшли  сучасні ліричні твори поетів Подільщини: членів літературних об’єднань «Промінь», «Ліра», місцевого відділення «Аркадійського клубу», членів літературного салону центральної бібліотеки Куяльницької ЦБС «Бестселер» та аматорів поетичного слова.



З любов'ю до рідного краю, до рідного дому, до України прем'єра книги відбулась на святі "Мій край вишневий - Україна", присвяченому Дню Незалежності України. На заході були присутні як автори віршів, бібліотекарі з сіл громади та запрошені гості. 

Захід розпочали ведучі бібліотекарі Надія Балабан та Людмила Бензар з презентації великої книжкової виставки "Мій край вишневий, Україна", на якій були представлені такі розділи: "Вишня як символ українського народу", "Вишневого саду мого дивоцвіт", "Вишенька-черешенька ягідка смачна", "Вишня в художній літературі". 


Особливий акцент був зроблений на останньому розділі виставки, довівши, що ця ягода, вишневий цвіт завжди надихають і спонукають до творчості талановитих людей, художників та письменників. Розділ зібрав цікаві та яскраві художні твори різного жанру, на різних мовах, для різного віку та на любий смак.

Серед них – збірка оповідань відомих українських письменниць, майстринь «любовного» жанру  «Львів. Вишні. Дощі», романи львівської письменниці Ніки Нікалео «Черешні з коньяком», росіянки Ольги Лазоревої «Пьяная вишня», американки Крістін Гармел «Солодкі чари забуття», детектив з заплутаним сюжетом «Вишневый ликер» В. Коскіна, пригодницький роман-фентезі  «Черная вишня» А. Пожидаєвої.  


А дітей та підлітків - «Жизнь и приключения синьора Вишни» Агостино Траіні, «Мой дедушка был вишней» Анджели Нанетті, «Лола и любовь со вкусом вишни» Стефані Перкінс, «Вишня і я» Олексія Чупи та смішні історії Людмили Уланової «Про маму и вишневые косточки». 
Але головне місце в цьому розділі було відведено нашому поетичному доробку, збірці "У вишневому полоні"



З 27 авторів, представлених у збірці, більше половини були присутні на заході і отримали змогу презентувати свої авторські вірші, а гості мали змогу взяти автограф одразу у цілої когорти поетів.


Поетичну естафету розпочав майстер поетичного слова Олександр Корембліт, який не тільки зачитав свій вірш зі збірки "У вишневому полоні", а й подарував бібліотеці свою нову авторську збірку "Поеми", яка тільки побачила світ.




Оплесками зустріли гості заходу чудові, пронизані ліричними образами, вірші Валентини Присяжної "Вишневые звезды" і "Вишневая вьюга".


Як завжди, порадувала своєю поетичною творчістю Людмила Шиманська, зачитавши сповнений любов'ю до України вірш "Вишневий край" та виклавши справжній рецепт пиріжків з вишнями у вірші "Мамина наука".



Рідне село з вишневими садками, вербами та солов'їними піснями пригадала поетеса з Любомирки Людмила Гожа.



Світлими посмішками та щирим сміхом зустріли присутні гумореску Степана Черноволюка "Вишняк" про качки та вишневу наливку.




Чуттєвим віршем про вишню української землі, з простотою й скромністю не зрівнятись навіть із японською сакурою, порадувала гостей заходу поетеса з села Новоселівка Валентина Мельниченко.




Як "давнішній садовник" вишневого саду розкрився перед усіма поет Іван Янчевський.




Справжню "Оду вишне" присвятила поетеса Валентина Сучкова.


До вишні, як до оберегу, звернулась у своєму вірші "Напутствие сыну" Наталія Кулик.




До вподоби присутнім припали і вірші Людмили Курченко та Ніни Крутцевої, присвячені цьому чарівному дереву. 



Тепло прийняли присутні і перші поетичні спроби бібліотекарів - директора ЦБС Світлани Дюгаєвої, яка пригадала своє дитинство з ароматом духмяного вишневого варення, 




та бібліотекаря-краєзнавця Надії Балабан із світлою ностальгією по вишневому саду дитинства "Я хочу в те літо..."


Відмітили присутні і талановиту спробу юного любителя поезії, дев'ятикласника з  Новоселівка Едуарда Пашали "Вікове дерево", написане з вірою в те, що настане час, коли наша країна розквітне, як вишня навесні.



Відрадно, що ця поетична збірка попала до кожної сільської бібліотеки і є гарним дарунком усім мешканцям нашої громади, які люблять рідний край і поетичне слово. 




Немає коментарів:

Дописати коментар