понеділок, 16 грудня 2019 р.

Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять



14 грудня Україна відзначила День пам'яті -  День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС. Цей день пам'яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції.


Заходи з вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС відбулися в багатьох бібліотеках Куяльницької громади.  На жаль, з кожним роком все менше ліквідаторів залишається серед нас, і все більше зустрічей з ліквідаторами аварії в бібліотеках заміняють презентації книжкових виставок, години-вшанування, години-пам’яті, години-роздуми.

Так, в центральній бібліотеці відбулась година пам'яті «Героям ліквідаторам – шана і честь!». Бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан презентувала присутнім документальну виставку «Чорнобиль у спогадах і фотографіях», на якій були представлені документальні фото, газетні матеріали, присвячені долі ліквідаторів Подільщини, які захистили Україну від невидимого страшного ворога, подарувавши життя без радіації мільйонам співвітчизників.  




Приємно, що присутні на презентації найменші відвідувачі бібліотеки, учні 1-4 класів з села Гидерим, знають про цю трагедію і навіть доповнили розповідь бібліотекаря.



Також Надія Іванівна познайомила читачів з тематичною літературою та кращими художніми творами, присвяченими тим страшним подіям квітня 1986 року, мужнім та самовідданим пожежникам, військовим, водіям, медикам та всім, хто був учасником ліквідації аварії.


В Новоселівській бібліотеці відбулась презентація книжково-документальної виставки «Чорнобиль – подвиг і трагедія». Завідуюча бібліотекою Олена Швець провела для користувачів огляд літератури про трагічні події 1986 року, а також познайомила зі сторінками тематичної теки «Чорнобиль: біль і пам'ять вічні», де зібраний місцевий матеріал про земляків-чорнобильців.


Книжкову виставку «Земля моя кричить від болю» презентувала своїм читачам і завідуюча бібліотекою села Стара Кульна Ганна Кабак. Бібліотекар продемонструвала фотографії та відео  з аварії в Чорнобилі. Присутні були вражені героїзмом ліквідаторів, що жертвували собою заради інших.


Ознайомитись з книжково-документальною виставкою "Чорнобиль у спогадах та фотознімках" протягом грудня можуть і читачі Липецької бібліотеки, а також переглянути тематичні відеоролики, підготовлені бібліотекарями Людмилою Лунгул та Ларисою Дімпул.

В Куяльницькій бібліотеці до Дня ліквідаторів аварії ЧАЕС відкрито виставку-панораму "Чорнобиль - це набат і біль", на презентацію якої бібліотекарі Марія Каназірська та Рита Гарматюк запросили місцевого ліквідатора Георгія Сергійовича Палагнюка, який працює сьогодні кочегаром в місцевому дитячому садочку. 


Він поділився з присутніми болючими спогадами про той далекий квітень 1986 року, про те, як потрапив до Чорнобиля, про основні задачі, які він там виконував, про мужніх людей, які були поруч з ним, долаючи смертоносні наслідки атомної аварії, і висловив надію, що подібна трагедія не повториться ніколи.


Мешканці селища Борщі завітали до бібліотеки на набат-годину «Пам'ять Чорнобиля в наших серцях». Завідуюча бібліотекою Ганна Трояновська прочитала список ліквідаторів-односельців, 

серед яких  Панчина Вячеслав Михайлович, Нестеренко Валентин Васильович, Сєргєєв Олег Васильович, Лопушанський Володимир Петрович, Дерябін Володимир Олександрович, Корна Олександр Дмитрович, Домажирський Михайло Володимирович, Школьнік Валентина Дмитрівна, подякувавши за їхню мужність і відвагу, за те, що врятували нам життя.

Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті важкі й героїчні події, імена мужніх добровольців — пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які тієї квітучої весни відправилися на зустріч невідомій небезпеці. Їхній подвиг назавжди записаний до літопису людської мужності та навічно залишиться у пам’яті українського народу.



Немає коментарів:

Дописати коментар