середу, 15 січня 2020 р.

"Різдво колядує добром під вікном"





Січень – дивовижний місяць року. Приходять різдвяно-новорічні свята, що споконвіку супроводжуються звичаями, традиціями, щедрівками та колядками, наповнюючи людські серця добротою і щедрістю. Ці свята є улюбленими святами нашої громади і щороку проводяться як клубними, так і бібліотечними працівниками.

"Різдво колядує добром під вікном" – під такою назвою пройшов інформаційний калейдоскоп в бібліотеці села Куяльник. Бібліотекарі Марія Каназірська та Рита Гарматюк докладно розповіли своїм користувачам про історію Різдвяного вертепу в Україні, щедро використовуючи тематичні книжкові видання та періодику.



Згадали і про страви, які готують на Святий вечір та Різдво в Україні, нагадали, з чого вариться смачна кутя та цілющий узвар, ознайомились з різдвяними традиціями інших країн. Не забули за щедрівку і свято Василя та Водохреща.





А  напередодні Старого Нового року бібліотекарі Куяльницької  разом з читачами пішли щедрувати та вітати мешканців села.


На народознавчу годину «Колядую, колядую…» зібрала своїх найактивніших користувачів і бібліотекар села Мардарівка Людмила Шевченко. До їхньої уваги був запропонований огляд книжкової викладки з літературою про різдвяні свята та традиції нашого народу. Самим цікавим експонатом інсталяції був власно зроблений бібліотекарем Дідух.



Народознавчу годину "Щедрівка і колядка в нашу хату завітала" для мешканців села провели і працівники культури села Липецьке. Присутні відвідали етнографічну кімнату молдовського побуту "Каса Маре", де разом з клубним працівником та бібліотекарями вивчали та співали колядки та щедрівки.  


Вийшли за межі бібліотеки і клуба працівники культури села Малий Фонтан. Разом з завідуючою бібліотекою Іриною Дмитрієвою та завідуючою клубом Іриною Попенко на свято щедрування "Колядуємо, щедруємо, нову радість всім даруємо"  зібралися сільські юнаки та дівчата. 

Від хати до хати мелодійними українськими щедрівками віншували вони господарів селища, зичили здоров'я і достатку, миру і злагоди, добробуту та процвітання. Лунали радісні щедрівки з побажаннями, щоб наступний рік був по-справжньому щедрий на все добре. Господарі дякували щедрувальників за щедрі побажання й нагороджували солодощами.


А в селі Коси відбулося яскраве театралізоване дійство під назвою "І з Різдвом в цей добрий час ми вітання шлем до вас". Бібліотекар Олена Дегтяренко разом з директором Будинку культури Оленою Кондельчук та художнім керівником Наталею Перлей організували для маланкування цілий колектив.  


Дуже приємним було, що деякі господарі не стримували сліз радості чи смутку, кожен думав про своє, особисте, слухаючи щедрівки, пригадували гарні події минулого. І кожен господар взяв з гостей обіцянку в наступному році обов'язково завітати до них знову, аби  наповнити їхні душі гарними святковими почуттями.

Новорічно-різдвяний балаганчик "Колядуй! Щедруй! Посипай!" в селі Новоселівка розпочав свою ходу зранку 14 січня, в день Василя та Маланки. "Ряджені" щедрувальники разом з Маланкою та Козою, працівниками Новоселівського БК та сільської бібліотеки (завідуюча Олена Швець) привітали працівників ЧубівськогоООО, Новоселівського старостинського округу, завітали в храм Покрова Пресвятої Богородиці.


Під час заходу лунали новорічні привітання, музичні дарунки. Працівники культури та молодь віншували та щедро засівали господарів і бажали: "Сійся, родися, жито, пшениця, всяка пашниця, на щастя, на здоров'я, на Новий рік...". Господарі дякували молоді і пригощали їх солодощами.
 Будинку культури  с. Липецьке була проведена народознавча година "Щедрівка і колядка в нашу хату завітала".

Немає коментарів:

Дописати коментар