понеділок, 2 березня 2020 р.

Позитивний імідж публічної бібліотеки: час нових підходів



28 лютого в центральній бібліотеці Куяльницької ЦБС відбувся семінар-практикум бібліотечних працівників громади «Позитивний імідж публічної бібліотеки: час нових підходів». 


Центральним питанням семінару став розгляд державної стратегії розвитку бібліотек і повернення культури читання. До уваги працівників був продемонстрований відеоролик з брифінгу міністра культури, молоді та  спорту Володимира Бородянського та заступника міністра Ірини Подоляк. 


Директор ЦБС Світлана Дюгаєва детально зупинилась на основних тезах даної стратегії, за якою публічні бібліотеки Міністерства культури, молоді та спорту згідно з меморандумом з Міністерством освіти і науки будуть популяризувати читання у школах та дитсадках, 




запровадивши у дитячих садках 15-хвилинні читання дітям україномовної літератури чи казок перед сном. 


Звернула увагу директор ЦБС і на питання щодо змін в комплектуванні державою публічних бібліотек. Відтепер нові книжки за державною програмою будуть отримувати не всі бібліотеки країни, а тільки ті, у кого буде розроблена дієва  програма популяризації цієї літератури серед користувачів. 


І готуватися до цих змін бібліотеки нашої громади повинні вже сьогодні, відшукувати такі заходи, які дозволять зацікавити користувачів-дітей новою книгою, спонукають їх до самостійного читання та осмислення прочитаного.


Про нові підходи до іміджу сучасної бібліотеки розповіла бібліотекарям заступник директора ЦБС Людмила Бензар, наголосивши на актуальності та важливості  цифрової освіти працівників та користувачів бібліотек, новітніх електронних послуг, які повинна надавати сучасна бібліотека. 


Друга частина семінару стала практикумом для бібліотекарів, заклади яких на сьогоднішній день комп'ютеризовані та підключені до інтернету. Завідуючою медіацентром Ольгою Волкунович, системним адміністратором Віталієм Бензаром були надані практичні консультації 

щодо використання сучасних інформаційних технологій у роботі бібліотек, створення та ведення бібліотечних блогів, роботи з електронною поштою, надання інформаційних електронних послуг користувачам, роботи з освітньою платформою "Дія. Цифрова освіта" та ін.


Не залишився поза увагою бібліотекарів і  поетичний тур Подільщиною "Чистий промінь поетичного слова", який стартує 3 березня. Бібліотекарем краєзнавчого відділу Надією Балабан разом із завідуючими сільськими філіями був складений графік проведення виїзних заходів, визначена їх форма, порядок проведення.



Завідуюча центральною дитячою бібліотекою Олена Зінченко познайомила бібліотекарів громади з особливостями проведення другого туру Всеукраїнського конкурсу "Книгоманія-2020" для учнів 6-7 класів в центральній бібліотеці.




Семінар-практикум відбувся на високому професійному рівні, виявився насиченим і корисним для бібліотечних фахівців.



1 коментар: