четвер, 22 грудня 2022 р.

Велетні української культури. Ювіляри грудня.

 


Історію творять люди. В українській історії є чимало видатних постатей, які  зуміли  донести до сучасників і зберегти національний код нашої нації, нашою країни. Він  в її піснях, народній музиці, в її філософії і слові.


20 грудня в центральній бібліотеці КУ «Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради» пройшов літературно-музичний хронограф «Велетні української культури», який став завершуючим заходом Національного тижня читання, що тривав з 12 по 19 грудня і до якого приєднались бібліотеки нашої громади.


Відкрила літературно-музичний хронограф директор КУ «Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка» Світлана Дюгаєва, яка розповіла, що захід присвячений великим діячам української культури, ювілеї яких відзначаються в грудні.


3 грудня виповнюється 300 років з дня народження відомого усьому світу українському письменнику, педагогу, мандрівному філософу-гуманісту Григорію Сковороді.

13 грудня Україна відзначила 145 років з дня народження композитора, диригента, педагога, «українського Баха», автора славнозвісного «Щедрика» Миколи Леонтовича.  

18 грудня виповнилось 130 років найвидатнішому драматургу-новатору, основоположнику новітньої драматургії, одному із найталановитіших творців «розстріляного відродження» Миколі Кулішу,



а на 21 грудня припала 161-ша річниця з дня народження нашого земляка, мецената української культури, громадського та політичного діяча Євгена Чикаленка.




Яскравий, змістовно насичений захід цього разу був проведений спільно бібліотекарями та працівниками Куяльницького центру культури та дозвілля.



Бібліотекарі Надія Балабан та Людмила Бензар підготували та висвітили творчі портрети діячів Г. Сковороди, М. Леонтовича, М. Куліша та Є. Чикаленка.




У виконанні талановитого співочого колективу КЦКД прозвучали неперевершений «Щедрик», прадавня слов’янська колядка в обробці Миколи Леонтовича,



пісня «Ми – за Україну!» нашого земляка, композитора Юрія Нагасюка, яка стала справжньою візитівкою нашої громади далеко за її теренами.


Затамувавши подих, слухали присутні пісню на вірші Григорія Сковороди, яку співала Яна Лукащук, лауреатка 1 ступеню Всеукраїнського мистецького конкурсу «Світ Сковороди».





Ми пишаємось геніальним набутком цих талановитих людей, які створили нетлінні художні твори, пісенні скарби, якими захоплюється сьогодні весь світ,  які донесли до нас  безцінний спадок нашого народу. 




Григорій Сковорода, Микола Леонтович, Микола Куліш, Євген Чикаленко у перетині часу і простору зуміли пробитися до життєдайних  народних джерел і досі щедро напувають нас духовністю, людяністю, духом незламності і свободи.


Немає коментарів:

Дописати коментар