пʼятниця, 27 січня 2023 р.

Національно-патріотичне виховання як провідний напрямок діяльності бібліотечних закладів громади в 2023 році

 



27 січня відбувся перший в цьому році семінар-нарада бібліотечних працівників комунальної установи «Публічна бібліотека ім. Є. Чикаленка Куяльницької сільської ради» під назвою «Національно-патріотичне виховання як провідний напрямок діяльності  бібліотечних закладів громади в 2023 році».



На семінар з'їхались бібліотекарі з усіх сіл великої Куяльницької громади. На семінарі була присутня головний спеціаліст відділу розвитку культури та туризму Інна Ардельська.



Відкрила семінар директор Світлана Дюгаєва, яка висвітлила актуальні питання та виклики сьогодення, що постали перед бібліотечною спільнотою громади. Світлана Миколаївна наголосила, що в час, коли наша країна бореться з російською агресією, 



головним напрямком роботи бібліотек стало національно-патріотичне виховання дітей та молоді, формування національної свідомості усіх категорій користувачів, і саме заходам історико-патріотичної тематики бібліотекарі громади повинні приділити найбільшу увагу.



Так як семінар проходив напередодні Дня пам’яті героїв Крут, дати, яка стала символом стійкості, патріотизму, незламності, символом національної гідності, 



фахівці центральної бібліотеки підготували показовий захід – майстер-клас з проведення години національної гідності «Невгасимий вогонь української волі».



В ході майстер-класу були використані різні форми і методи бібліотечної роботи.  

Розпочався захід історичним хронографом «Герої України. Крути. Перша Незалежність»




Емоційно, інформаційно, цікаво розповіли про основні події далекого 29 січня 1918 року та важливі акценти на значенні цього бою для історії країни зробили Людмила Бензар та Надія Балабан.



Відділом обслуговування користувачів була розроблена і підготовлена книжкова виставка «Героїка трагедії Крут». Огляд документально-історичної та художньої літератури провела Людмила Поросятковська.




З оглядом-презентацією репродукцій відомих українських художників, 




які починаючи з 30-х років минулого  століття увічнювали в пам’яті українців бій під Крутами, познайомила присутніх Інна Вербицька.



Схвилював присутніх, не залишивши жодного байдужого, і тематичний відеоматеріал «Бій під Крутами – в національній пам’яті», присвячений юним героям-крутянцям, підготовлений Ольгою Волкунович.



Червоною стрічкою через увесь захід пройшла пісня, якій вже більше 100 років і яку співає сьогодні вся Україна, - Гімн Січових стрільців «Ой, у лузі червона калина…»



Вихованню національної свідомості, збереження гідної пам’яті та пошани слугуватиме і цьогорічний краєзнавчий конкурс «Наші сини і доньки – захисники України» в рамках щорічного огляду-конкурсу «Мій рідний край, моя земля», 



участь у якому візьмуть в 2023 році всі бібліотечні працівники громади, з вимогами до якого познайомила присутніх Надія Балабан.




Продовжили семінар практичні питання та консультації:  аналіз основних показників діяльності роботи бібліотек-філій установи за 2022 рік, основні вимоги щодо виконання статистичної звітності, 




рекомендації щодо планування масової роботи бібліотек-філій довела до фахівців завідувачка методико-бібліографічним відділом Віра Фарфурак




На основних акцентах роботи з дітьми зупинилась завідуюча центральною дитячою бібліотекою Олена Зінченко. 




Приємним моментом семінару стало відзначення подарунками (павербанками) самих активних бібліотекарів громади за роботу з творчими та обдарованими дітьми.




З вимогою суворо дотримуватись основних правил з охорони праці та техніки пожежної безпеки звернулась до бібліотекарів заступник директора Людмила Бензар, провівши черговий повторний інструктаж.




Як завжди, перший семінар року був великим, насиченим інформацією та пройшов в діловій робочій атмосфері. 



Час непростий, багато нових викликів на культурно-інформаційному фронті, тому всім нам треба зібратися, мобілізуватися і сумлінно працювати, використовуючи всі наявні ресурси, власні знання і досвід.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар