понеділок, 3 квітня 2023 р.

Зодчий душі людської

 


3 квітня вся Україна відзначає 105-річницю від дня народження Олеся Гончара, людини світу і чарівного Дніпра, совісті і світоча української нації, лірика, письменника і публіциста, критика, громадського та державного діяча, літературознавця, борця за мир і людські права, академіка, який довгий час очолював спілку письменників України, був головою Українського державного комітету захисту миру, членом Всесвітньої Ради Миру, депутатом Верховної Ради, Героєм України.



В бібліотеці села Станіславка,  в створеному в 2009 році меморіально-літературному куточку «Пам'яті Олеся Гончара» відбулась година вшанування "Світло мудрості, любові і надії". Учасниками заходу стали учні місцевої школи разом з учителем української мови та літератури Лесею Рогаль. 




Завідувачка бібліотекою Валентина Христич розповіла дітям про історією створення меморіального куточка письменника, який у роки Другої світової війни брав участь у визволенні села Станіславка від нацистських окупантів; 



про свої тісні зв’язки з вдовою Олеся Терентійовича Валентиною Данилівною, надіслані якою  родинні фотографії та книжки лягли в основу документальної експозиції куточка; познайомила з основними етапами біографії та творчості письменника.



Презентацією книжкової виставки-експозиції «Зодчий душі людської» вшанувала ювілей письменника бібліотека селища Борщі (завідуюча Ганна Трояновська).



Тематична викладка-портрет до ювілею Олеся Гончара "Український прозаїк  Олесь Гончар" презентується цими днями для користувачів бібліотеки села Бочманівка (бібліотекар Оксана Чиканчи).




Сьогодні ми бережемо книги Олеся Гончара, вчитуємося у його мудрі думки і ніби відчуваємо на сторінках тепло його рук і чуємо його тихий зворушливий голос.




"Його талант дав йому таку відомість, такі висоти, що будь - які епітети вже не потрібні:  він - Олесь Гончар, він назавжди залишився в серці нації, в серці літератури, він - справді незабутній"

Немає коментарів:

Дописати коментар