пʼятниця, 27 жовтня 2023 р.

До мови серцем пригорнусь

 





Сьогодні Україна відзначає День української мови та писемності.  Українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава. Розширити знання про красу і багатство української мови, 



ознайомити дітей з українськими обрядами і звичаями, пробудити почуття національної гідності, любові до рідної мови, почуття поваги до всього свого, українського, бажання розмовляти рідною мовою покликані численні заходи, які проходять цими днями в бібліотеках Куяльницької громади.


Працівники культури села Новоселівка запросили до бібліотеки учнів 6-8 класів на мовний колаж "У світі рідного слова".  Діти доторкнулися до історії української писемної мови від Нестора Літописця до сьогодення, із задоволенням взяли участь у відео вікторинах "Прислів'я та приказки", "Ми знаємо українську мову",  конкурсах фразеологізмів "Народ скаже, як зав'яже" та "Острів мовних скарбів", а також позмагалися в промовлянні скоромовок.




Прикрасила захід презентація книжкової виставки «Мова – серце нації» з розмаїттям мовознавчих видань, словників, довідників, які присвячені рідній мові.


В бібліотеці села Гонората пройшло свято мови «До рідного слова торкаюсь душею» для учнів 5-9 класів гімназії. Завідувачка бібліотекою презентувала книжкову виставку «Мова – коріння нації», познайомила з цікавими фактами про українську мову та запропонувала мовну вікторину.


В бібліотеці села Стара Кульна пройшов мовознавчий калейдоскоп "Мов джерельна вода, рідна мова моя". Бібліотекар презентував присутнім літературно- ілюстровану викладку, навів цікаві факти про мову, запросив на інтелектуально-розважальну ігрову програму з вікторинами та мовознавчими конкурсами.



В бібліотеці села Нестоїта відбулось свято мови «Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п’янить», на яке завітали учні 4 класу, вчителі, шкільний бібліотекар та працівники культури. На заході була розіграна сценка "Стецько  і Галька", розгадувались " Заморочки із бочки", кросворд і ребуси.



Яскравий захід - літературно-музичну  годину «Мова - коріння нації» підготували для своїх користувачів працівники культури сіл Вишневе та Ставки, завітавши до місцевої школи.



Не менш цікавий захід, присвячений українській мові, під назвою «Мова моя солов’їна» провели для маленьких читачів бібліотеки працівники культури села Глибочок.




На мовознавчий турнір «Мова єднає всіх» зібрала своїх користувачів бібліотекар села Мардарівка.


Працівники культури села Гидерим підготували та провели мовознавчу годину, під час якої відбулась презентація книжкової виставки "Є мова - є нація", гра-вікторина "Знавці української мови" та цікава «Мандрівка в країну Писемності». Діти з задоволенням розгадували літературні загадки, знаходили зашифровані літери,   знаходили таємні послання і багато іншого.


В бібліотеці села Борщі діти  переглянули тематичний відеоролик "Цікаві факти про походження української мови", а також познайомились з ілюстрованою книжковою виставкою "Ой, яка чудова українська мова!".


В багатьох бібліотечних філіях до Дня української писемності та мови розгорнуті яскраві книжкові виставки, з підручниками, посібниками, словниками з української мови, у яких висвітлюється історія народження та розвиток наймилозвучнішої мови світу.

Одна з них – в центральній бібліотеці під назвою «Ой, яка чудова українська мова!».



В бібліотеці станції Борщі презентована книжкова виставка "Українська - це модно! Українська - це круто! Єдиній рідній мові бути!", звучали вірші про українську мову класиків української літератури.  




Користувачів бібліотеки села Бочманівка зустрічає ілюстрована книжкова виставка "Рідна, калинова, щира і чудова - все це наша мова."



Ми є носіями української мови, всього того багатства, яке дісталося нам із минулих поколінь. Наше завдання – берегти цей неоціненний дар, примножувати його, не засмічувати чужими і грубими словами, не забувати, щиро любити…

Немає коментарів:

Дописати коментар