вівторок, 14 листопада 2023 р.

Бібліотекам потрібно терміново змінювати свою роль та наповнення.



Сьогодні, коли стріляють у пам'ятники,  підривають музеї, розстрілюють книжки, знищують бібліотеки,  нам треба не просто вижити. А і перемогти. На всіх фронтах. Іншого часу не буде. Ці слова з мережі запали в душу.


І дуже радісно в цей важкий для країни час гортати сторінки нових книжок. Понеділок, 13 листопада,  розпочався з приємних, навіть підзабутих відчуттів. Ми отримали партію новинок літератури,  профінансованих Куяльницькою громадою.  Кожна сільська бібліотека отримає в середньому по  15- 20  новинок .


Книги українською - як і українська літературна традиція – явище хоч і молоде, однак, цілком сформоване і самобутнє. Причин тому чимало, та головна з них – непроста українська історія.


Народне лихо – родючий ґрунт для виникнення генерації талановитих людей і міцних мов кремінь переконань.

Особливу увагу при закупівлі ми  приділили новинкам для дітей. 


Саме  дитячі книги допомагають дітям зробити дитинство яскравішим, а дорослим — не забути стежку до дитинства. Насправді, новинки дитячої літератури стають  справжнім помічником і навіть інструментом для батьків, вихователів, вчителів, поки дитина розвивається і щоденно зростає.


В дошкільний та шкільний період вони помічають навкруги все те, що є звичним для дорослої людини. Цей процес включає період «чомусиків», коли дітлахам кортить дізнатися багато нового про всесвіт та звичайне життя довкола.





Поповнилась серія книжок і для підлітків. Перше кохання, перші виклики у дорослому житті, складні відносини між підлітками і батьками – про все можна прочитати в серії  для підлітків.



Історичні романи будуть  цікаві тим, хто пізнає історію нашої країни.  Мало хто знаю нашу справжню історію, тому що донести її до простих людей не було можливості довгі роки.


В 1930 році друкувалися 259 українських письменників, а вже після 1938 року - лише 36! Із 223 письменників - 192 були репресованими (розстріляними чи засланими в табори з можливим подальшим розстрілом чи смертю), 16 - зникли безвісти, 8 - вчинили самогубство.



Тому ми так тяжко виповзаємо з оцього, колоніального. Сучасний погляд на історичні події дозволить багатьом переглянути свої уявлення і дізнатися правдиві факти через історію простих людей.

 



Серед новинок і книжки, обпалені війною. Саме на таких історіях треба виховувати дітей. Кожна історія, описана в них, варта того, щоб стати символом нашої спільної перемоги.



З лютого 2022 року Росія пошкодила та зруйнувала більше 600-т бібліотек. Українці мають право читати правдиву історію, класику без купюр. Навряд чи вдасться це зробити впродовж року, двох чи трьох. Але чим раніше почнемо – тим раніше закінчимо.


Найперше потрібно розуміти спроможність бібліотек бути активними у громадах і ефективно скористатися цим щедрим подарунком під час війни. В  наших бібліотечних закладах нова література буде широко презентована для всіх вікових категорій.

Ми віримо в силу культури та знань, і разом ми вистаймо проти будь-якої агресії.

Немає коментарів:

Дописати коментар