четвер, 21 грудня 2023 р.

Рівні можливості та вільний доступ тим, хто хоче вийти в «коридор життя».



Безбар’єрність – це вимога часу. Впровадження стандартів безбар’єрного суспільства надає  рівні можливості для всіх людей, включаючи осіб з інвалідністю, старших людей, батьків з дітьми. Особливо  це важливо у напрямку освітньої безбар’єрності, який відкриває   вільний доступ до освіти протягом життя, дає можливість підвищити кваліфікацію та опанувати додаткові компетентності.                         


Дуже актуальним сьогодні є доступ до вивчення іноземної мови. Вільне спілкування іноземною мовою має бути підкріплене постійною практикою. А якщо ти не живеш серед носіїв мови, то корисно читати  літературу на мові оригіналів! А де її брати? Зрозуміло - в бібліотеці.



Багато бібліотек України мають чималий потенціал для  підвищення рівня володіння іноземними мовами.  В цьому напрямку проведена чимала робота і в бібліотеках Куяльницької громади.



Центральна бібліотека сьогодні   пропонує громаді корисні електронні та книжкові ресурси,  для удосконалення та опанування іноземними мовами, які є в наявності в Пункті Європейської Інформації (ПЄІ): словники, довідники, підручники, енциклопедичні видання та розмовники.


«Англійська мова стає все більш поширеною у повсякденному житті наших громадян. 89% українців називають англійську іноземною мовою, котру обов’язково потрібно вивчати громадянам нашої країни. Це індикатор стрімкої інтеграції англійської в український освітній та культурний процеси."



Саме тому  ми постійно  розширюємо «Книжкову Поличку» Пункту Європейської Інформації в центральній бібліотеці КУ ім. Євгена Чикаленка англомовними виданнями.


Ще в 2016 році  офіційний представник британського видавництва "Express Publishing" в Україні -   компанії  "ФОЛІО БУКС"  відгукнувся на  ініціативу  наших бібліотекарів, щодо поповнення книжкового фонду англомовною літературою  і подарував  центральній бібліотеці велику добірку методичної та художньої літератури, аудіо дисків на англійській мові:

методичну  літературу  на допомогу вчителям "Teacher's book";  посібники з електронними дисками з добірками уроків та практичних занять, довідники та словники "Blockbuster", "Grammarway", "Enterprise"; літературу  з серії "Professional English" з аудіо уроками.


У 2023 році поличка поповнилася і  німецькомовною літературою . ЇЇ подарував бібліотеці давній друг і постійний читач Леонід Пономаренко з власної домашньої бібліотеки. Вчитель  німецької мови з 50-річним стажем поділився  кращими виданнями своєї книжкової добірки, серед яких твори лауреата Нобелівської премії Гунтера Грасса,  Германа Гессе, Анни Зегерс,



Томаса Манна, фотоальбоми, дитячі видання та методичні рекомендації з опанування мови та інші цікаві видання.


Німецька мова є однією з найпопулярніших іноземних мов у Європі.  Це одна з офіційних мов Європейського Союзу і одна з трьох робочих мов в Європейській Комісії (поряд з англійською та французькою). 32% громадян країн Європейського Союзу говорять про те, що вони можуть спілкуватися німецькою мовою,  насамперед завдяки широкому використанню в нових країнах ЄС.


Тому, якщо вирішили поліпшити своє знання німецької мови, або хочете помандрувати славетною батьківщиною пива - варто звернутися до ПЕЇ, де ви зможете почитати книги мовою оригіналу.


Є на полках ПЄЇ і література на французькій мові, зокрема, європейські періодичні видання і мистецький альбом  Крістіана Гемі, французького вуличного художника, якого називають «відповіддю Франції Бенксі», «гуру стріт-арту» .

 


Знання іноземної мови відкриває перед людиною  широкі перспективи. Вивчаючи англійську чи німецьку, французьку чи іспанську, польську чи італійську, китайську чи арабську мови, ти знайомишся з культурою цих країн, краще розумієш почуття і бажання різних народів. І ми раді, що можемо вам в цьому допомогти.

 



Якось Франк Сміт сказав: «Знання однієї мови дозволяє ввійти в коридор життя, знання двох мов – відкриває вам усі двері у цьому коридорі». У сучасному житті ці знання не тільки дозволяють почуватися більш успішним, але й з легкістю руйнують кордони та роблять світ довкола цікавішим.




Ми впевнені, що кожна книжка, яка зібрана на поличках Пункту європейської інформації,  стане в нагоді в опануванні мови та наблизить до здійснення чиєїсь мрії.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар