пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

"Калі траш" - чорний жах"

 


2 серпня міжнародна спільнота вшановує пам'ять жертв нацистського геноциду ромів. Ця дата стала символом кривавого геноциду, бо саме в ніч з 2 на 3 серпня 1944 року в таборі смерті Аушвіц-Біркенау нацисти вбили від трьох до чотирьох тисяч ромських в’язнів.



Пам’ятні заходи, присвячені жертвам цієї жахливої трагедії, були проведені в  бібліотеках Куяльницької громади


В бібліотеці села Глибочок відбулася година пам’яті   «Вшановуємо пам’ять  невинних жертв!», під час якої  бібліотекар Юлія Бірюк розповіла присутнім про расистську політику геноциду, що проводили нацисти в роки Другої світової війни, познайомила з документальними свідченнями знищення цілої нації.



Бібліотекар села Гонората Світлана Якубовська спільно з фахівцем  із соціальної роботи ЦНСП Куяльницької сільської ради Юлією Патренікою провели урок пам’яті «Калі траш» - чорний жах»


Бібліотекар розповіла присутнім читачам бібліотеки, які є представниками ромської національності,  про трагічні сторінки історії їхнього народу, познайомила з матеріалами книжково-ілюстративної виставки, зокрема з книгою А. Адама, Ю. Зейкан, Є. Навроцької «Білий камінь з чорної катівні» (електронна версія є в фонді бібліотеки),  де зібрані свідчення очевидців тих страшних подій.




До уваги користувачів був представлений відеоматеріал «Калі траш – Міжнародний день Голокосту ромів».


Міжнародний день голокосту ромів нагадує нам про жахливі наслідки ненависті, расизму і дискримінації. Він підкреслює критичну важливість захисту прав людини та національних меншин у сучасному світі.




Пам’ять про геноцид ромів  є невіддільною частиною нашої національної пам’яті. Це наше спільне горе, наша спільна трагедія. Такі злочини не мають прощення.


Немає коментарів:

Дописати коментар