четвер, 27 вересня 2012 р.

Співцям українського народу



На подвір'ї Косівської сільської  школи сонячного  осіннього дня 20-го вересня було шумно і гамірно. Зібралися школярі з усього району на неординарну, для багатьох незвичну, але значну для Косів, Котовщини та півдня Одещини взагалі, подію - відкриття меморіальної дошки випускникам єдиної на півдні України школи лірників, яка діяла в селі на початку XIX століття. 
 
На присутніх очікував приємний сюрприз - на відкриття дошки приїхав відомий письменник, журналіст, історик Богдан Сушинський, який в ході дослідницьких робіт з архівними матеріалами зробив відкриття, що всупереч  громадській думці про існування центрів лірництва лише на Черкащині, Київщині, Полтавщині та Запоріжжі, на півночі Одещини в невеликому віддаленому селі Коси існувала музична школа лірників, де навчалося близько 200 учнів із різних куточків Подільської та Херсонської губернії. 
 Випускники цієї школи були широко відомі на всю Україну. Серед них - Василь Мороз, ім'я якого стоїть в одному ряду з іменами таких славетних кобзарів, як Остап Вересай, Гнат Гончаренко та Євдоким Мокровоз. Василь Мороз, як і інші лірники та бандуристи,  із уст в уста передавали народні думи, історичні пісні, фольклорні оповідки, «невольничі плачі», передаючи безцінні знання про історичні події, народних героїв, козацьку звитягу, побутові традиції та характер та психологію українців, наших предків наступним поколінням. Їх невмирущі фольклорні набутки лягли в основу першого друкованого збірника українських дум.
Вшанування своїх предків-митців зі школи лірників меморіальною дошкою, яка обов’язково повинна з’явитися на стіні школи, та відкриття в сільській бібліотеці меморіального куточку українського лірництва стало  справою честі для Косівської сільської ради, Котовської райдержадміністрації, районного відділу культури та туризму та бібліотечної системи Котовського району.
На святі були присутні заступник голови Котовської райради Карауш О.В., начальник відділу культури та туризму Шапран О. М., начальник відділу освіти Герасименко В. І., методист з обласного центру культури Михайленко Н. В., директор сільської школи Ніколайчук Н. І., які привітали жителів села Коси та Котовського району з урочистою подією.
 Почесне право відкрити меморіальну дошку було надано Богдану Сушинському та Олександру Караушу. 
 До уваги присутніх на заході працівниками центральної районної бібліотеки був представлений огляд меморіального краєзнавчого куточку українського лірництва  "Співцям українського народу".
 
Продовжились урочистості великою концертною програмою на сцені сільського Будинку культури від гостей свята - тріо бандуристів "Мальви" Одеської філармонії, у виконанні якого звучали чарівні українські народні і сучасні пісні. Затамувавши подих, прислуховувався весь зал до неповторних, мелодійних звуків бандури та сильних і, водночас, ніжних, чаруючих дівочих голосів.




 Відкриття меморіальної дошки лірникам - це лише перший внесок в данину пам'яті видатним митцям нашого краю. Попереду - встановлення пам'ятника українським кобзарям.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар