вівторок, 3 вересня 2013 р.

Духовне свято нестоїтчан

29 серпня 2013 року в рамках реалізації завдання Президента України щодо врятування об’єктів культурної та історичної спадщини в Котовському районі   в День села Нестоїта пройшло освячення відбудованої Свято-Успенської церкви, що стало святом великої духовної радості для православних християн нашого району.
На урочистості присвяченій освяченню церкви прибули представники районної державної адміністрації та районних закладів, депутати районної та сільської ради, гості з Молдови та побратими з Авангарду (Овідіопольський район), сільська громадськість і духовенство.



 Сотні прихожан і гостей стали свідками стародавнього обряду освячення Престолу і храму. Чин освячення храму не розглядається Церквою лише як спосіб виявлення вдячності Богу за відбудову храму. Це священний обряд, сенс якого полягає в наділені храму особливої благодаті, перетворюючи його з простої будівлі в будинок Господній. Освячення храму називається «оновленням», так як храм становиться святим місцем явлення слави Божій. 
Церква Успіння відома з 1748 року, в 1794 році - перетворена з уніатської на православну і існувала так до 1818 року. Вона була дерев’яна, схожа на хату, дах очеретяний. В 1818 році її розібрали через ветхість. Нова кам’яна церква Успіння збудована в 1818 – 1833 роках, яка існувала до 50 - х років ХХ століття.
Будівництво сучасної церкви тривало біля 10 років. Важко було організувати цю справу. Однак належне необхідно віддати наполегливості настоятеля отця Георгія, який зумів організувати громаду і спонсорів. 

Кожен мешканець Нестоїтської сільської ради, на чолі з головою Михайлом Загарією, вніс свою частку у його зведення.
Церква Успіння, струнка і величава у строгості архітектурних форм, возноситься куполом в небесну блакить. Відчувалося, що Сам Господь посилає всім прихожанам та гостям торжества Своє благословення в тихий святковий ранок. З благоговінням входили люди в церкву в очікувані торжества обряду. Значність його була ще більше від того що всі чекали приїзду Високопреосвященного Алексія, Архієпископа Балтського і Ананьївського. Як сказав в своій проповіді настоятель церкви отець Георгій, що це дуже велика подія для села Нестоїта, так як це вперше за 180 років село відвідає архієпископ.
 

Чин освяти, Божественну Літургію і хресний хід навколо церкви очолив архієпископ Балтський і Ананьївський Алексій. Владиці співслужили духовенство Котовського району та інших благочинь.
Настоятель та парафіяни храму щиро вдячні всім небайдужим, які будували храм, жертвували на його будівництво і оздоблення, збирали кошти, щиросердечними молитвами до Господа і святих наближали цей величний день, усім, хто завітав на урочистості з нагоди освячення храму.
Попереду ще багато роботи з благоустрою церкви. Та головне в тому що храм божий вже функціонує. Він створений людьми і для людей.

О. М. Шапран, начальник відділу культури Котовської райдержадміністрації

Немає коментарів:

Дописати коментар