понеділок, 13 жовтня 2014 р.

Як проблиск блискавки на грозовому небі, або прокляття шотландського предка




Під такою назвою 12 жовтня в центральній районній бібліотеці відбувся літературно-поетичний вечір, присвячений 200-річчю від дня народження М.Ю.Лермонтова. На вечорі були присутні члени літературного салону "Бестселер": Мельніченко В., Шестова Ю., Чернега С., Яковенко В., Бакул Т., Барсукова В., Крутцева Н., бібліотекарі центральної районної бібліотеки, запрошений поет міста Котовська Годняк Ігор, перу якого належить роман  в віршах «Иолана и Гивар». (Дана книга знаходиться в фондах центральної районної бібліотеці і є першим романом в віршах, написаним нашим місцевим  поетом).




Всі присутні з задоволенням прослухали виступ працівників ЦРБ : Поповой О,В. та Лук’янчук Л.Є. присвячений життю творчості М.Ю.Лермонтова. Особливий інтерес викликала розповідь  про містичну таємницю  ювілеїв автора.

Містики стверджують: в ювілейні для поета дати в Росії  неодмінно відбуваються катаклізми. Першою містичну загадку ювілеїв поета помітила Анна Ахматова. 14 жовтня 1964, в день зняття Хрущова, вона їхала по Ленінграду на таксі зі своїм літературним секретарем поетом Анатолієм Найманом. Над Невою показався світловий стовп, що перетворився на хрест, згадував пізніше Найман. "Ахматова прокоментувала:" Це Лермонтов. У його річниці завжди щось моторошне трапляється. В сторіччя народження, в 14-му році, Перша світова, у сторіччя смерті, в 41-му, Велика Вітчизняна… на 150-річчя - розпад Союзу»



Містичну таємницю ювілеїв Лермонтова підхопили окультисти, астрологи. І з захватом виявили, що Лермонтов - де "винен" ще в двох війнах - радянсько-фінської та Другої світової, які гримнули в 1939-му, на 125-річчя з дня народження поета.
І ось цього року росіян повинен чекати новий  удар. І як тут не задуматися про їхні дії в Криму, і про відповідні санкції світової спільноти. Хто знає, до чого може привести нова ізоляція РФ, до яких наслідків.


Павло Глоба пояснив зв'язок ювілеїв поета з фатальними подіями: "З Лермонтовим в Росію прийшло прокляття його шотландського предка Томаса Лермонта. Томас Лермонт  жив в Шотландії в XIII столітті. Великий поет, віщун. Вальтер Скотт писав, що перед цим волхвом повинні встати на коліна Нострадамус і Мерлін. Він був унікальною особистістю: талановитий поет, вважав себе пророком, який зумів перетнути кордон нашої та іншого світів.

 





Його таланти, схоже, перейняв Михайло Юрійович. Поетично описавши і свою смерть на дуелі, і могилу без каменя і хреста (першу, на Кавказі, труну пізніше перевезли в Тархани і захоронили знову на Пасху). І навіть Жовтневу революцію (за 87 років до її початку!):

Але за своє життя предок Томас нажив чимало ворогів, і один з них наклав на  рід прокляття, яке почало діяти лише кілька століть по тому.
 





В 1841-м, коли Михайло Лермонтов був підступно вбитий - дуель з Мартиновим в чому схожа на замовне вбивство, - прокляття включилося. Числа 14 і 41 тепер знакові. Так що 2014-й буде непростим, переломним роком для Росії ".

Виступ ведучих вдало доповнили матеріалом, який підготувала Барсукова В.І. та Чернега С.І.., які постійно звертались до книжкової виставки «Мятежный гений вдохновенья», щоб зачитати вподобані вірші з збірника Л.Ю.Лермонтова.

 


 Багато хто з присутніх поетів  знаходили паралелі віршів Л.Ю. Лермонтова із  подіями нинішнього часу. Ще раз доводячи, що думка генія пронизує час і простір.
Життя Лермонтова було миттєвим і сліпучим , як проблиск блискавки на грозовому небі,  він пройшов все коло життя зі злетами натхнення і гіркотою розчарувань. Незважаючи на коротке життя він зумів набагато більше зробити, ніж інші плодовиті автори. Розбиті надії обернулися, всупереч сумним прогнозам Лермонтова, величезною поетичною славою.

Немає коментарів:

Дописати коментар