понеділок, 15 грудня 2014 р.

Від зірниці до зірниці хай лунають вечорниці






Свято Андрія Первозванного – одне з улюблених в українців.  Саме в цей день дівчата  могли погадати на свою долю, хлопці  безкарно побешкетувати, а потім  завітати на вечорниці до дівчат і спробувати відкусити  Калити.



Святкування цього веселого і  призабутого сьогодні свята в краєзнавчому відділі Котовської ЦРБ стало вже доброю традицією. До української світлиці цього разу завітали студенти –першокурсники місцевого медичного училища (куратор Гречкосій Н.В.). 
Їх радо зустрічала господиня вечорниць - бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан  в українському однострої. 

 





Під веселу музику (акомпаніатор Нагасюк Ю.Г.), з жартами молодь  розпочала Андріївські вечорниці.

Дівчата  гадали: мірялися чобітками до порогу, «Сіяли коноплю», тобто рахували зернятка, потім заносили полінця дров і по їх кількості вираховували  собі нареченого. 
 




Веселий вибух сміху супроводжував  ще одне гадання: дівчата розкладали млинці, а голодний песик їх поїдав, пророкуючи швидке весілля всім дівчатам.












Потім, як і в сиву давнину, настала черга хлопців. Вони розповідали смішні небилиці,  веселили дівчат, а потім кусали Калиту. Калита – це такий великий корж, що символізує сонце. 



Ритуал  кусання Калити, підвішеної на стрічку,  означає прилучення людини до Бога, супроводжував , оздоровлення, очищення. Всі присутні хлопці  відкусили по шматку Калити, що пророкує їм щасливе майбутнє.



Також всім присутнім була презентована книжкова виставка «Свята українського народу», де зібрана  народознавча література саме нашого регіону.



А які ж вечорниці без пісень, без смачних вареників? Довго лунали веселі, запальні пісні, щирий сміх супроводжував поїдання  вареників та інших смаколиків, які  приготували  господині -  бібліотекарі Котовської ЦРБ.






На завершення вечорниць кожній дівчині було подаровано вишневу гілочку зі щирими побажаннями щасливої жіночої долі, щоб вишня до Різдва зацвіла і долю на поріг привела.

Немає коментарів:

Дописати коментар