понеділок, 16 лютого 2015 р.

Афганом обпалені серця

Війна. Чужа. Неждана. Непотрібна. 
Геройство. Біль. Дочасна сивина. 
Прокляття. Чаша випита до дна.
Жорстока тиша вибухоподібна...
Щорічно в нашій державі відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. В бібліотеках району до цієї дати планується велика низка заходів з патріотичного виховання:  уроки мужності, історичні та патріотичні години, усні журнали, зустрічі з учасниками бойових дій та ін. 
В цьому році тиждень, присвячений воїнам-афганцям, розпочали бібліотеки сіл Новоселівка та Нестоїта. 11 лютого в бібліотеці села Нестоїта пройшла година спілкування "Ми будем довго пам'ятати і вам забути не дамо", проведена спільно з працівниками Будинку культури. Учням місцевої школи була презентована книжкова виставка "Вогненними дорогами чужих країн" та оповідь про семеро воїнів-односельців: В. Фарфурака, Ю. Чорного, С. Балтяна, С. Стопчанського, О. Чабана, Ю. Вознюка, П. Под’ячего, які брали участь у Афганській війні, найвищою нагородою для яких стало життя, а для загиблих - пам'ять.


У цей же день в приміщенні Новоселівської сільської бібліотеки проходив урок мужності "Війна як війна" для учнів 9 класу. Зав. бібліотекою Олена Швець розповіла молоді про простих людей села: І. Чубу та М. Сіренка, які пройшли пекло війни в Афганістані, і стали прикладом героїзму, мужності і вірності військовому обов'язку. 
12 лютого вже за традицією в центральній бібліотеці села Липецького відбулась зустріч місцевих воїнів-афганців з старшокласниками села "Афганістан - символ мужності", яка віддала данину пам'яті всім, хто був причетний до героїчної, і в той же час трагічної війни. Як солдати, які повернулися з поля війни, С. Сербул, А. Цуркан, В. Чебан роповіли юнакам та дівчатам про мужність та силу людського духу, що для них та війна не закінчилась і по цей день, б'є рикошетом, хворобами, безсонними ночами...


І дуже боляче для них розуміти, що сьогодні в Україні знову гинуть молоді хлопці, що в цьому списку вже є і іхній молодий односелець - герой АТО Володимир Ісадченко. Всіх, хто не повернувся з поля бою, вшанували хвилиною мовчання.
13 лютого вшанувати пам'ять тих, хто поліг у афганських ущелинах, зібралися читачі М. Фонтан. Зав. бібліотекою Ірина Дмитрієва та зав. клубом Ірина Попенко запропонували присутнім історичну годину "Афганська війна: правда і міфи", розказали в цифрах і фактах про війну, яка потім прорвалась віршами та піснями, трагічними, світлими і мужніми: "Ты только маме, что я в Афганистане, не говори", "Тихонько трону я свою струну", "Дочка с папой говорит", "Письмо матери из Афгана - здравствуй, мама". 
Цього ж дня в Гидиримській школі пройшов патріотичний захід "Солдат війну не обирає", підготовлений зав. бібліотекою Марією Трончу та директором Будинку культури Олесею Смілянською. На захід були запрошені вдова воїна-афганця, капітана Василя Цуркана Марія Іванівна та безпосередній учасник воєнних подій - Сергій Нигривода. 

Бібліотекарем був проведений огляд книжкової виставки "Ви в безсмерті навічно живі". Марія Цуркан поділилась спогадами про чоловіка та про події того часу, зачитала рядки дорогоцінних листів. Учасникам заходу було представлено літературну композицію "Афганом обпалені серця", після були покладені квіти до меморіальної дошки свого воїна-земляка.


14 лютого зустріч з воїнами-інтернаціоналістами "Ще й досі не загоїв рани одвічний біль Афганістану" відбулась і в Чапаєвській сільській бібліотеці. Четверо чапаєвців: В. Дем'яненко, М. Барбірош, О. Вакар та О. Кочін були нагороджені медалями за відвагу та на собі пізнали ціну життя, ціну чоловічої дружби та взаємодопомоги. 


 

Захід підготували зав. сільським Будинком культури Олена Вишневська та бібліотекар Тетяна Дем'яненко, яка знає про війну з перших вуст свого чоловіка та на собі відчула як це бути жінкою та подругою воїна-афганця. 
Невеличкі подарунки, щира гостинність та душевна розмова - це той невеликий перелік речей, які ми можемо сьогодні зробити для тих, хто побував у справжньому горнилі війни.

Немає коментарів:

Дописати коментар