понеділок, 23 лютого 2015 р.

"І старий, і молодий Масляній радій!"

21 лютого відбулось народознавче свято «І старий, і молодий Масляній радій!» в центральній районній бібліотеці з поетами літературного салону «Бестселер».
Лютий багатий традиціями, звичаями, обрядами, прикметами. Найзнаменитіший обряд на стику зими і весни - Масляниця, яка уходить  своїм корінням в глибоку язичницьку старовину. З прийняттям християнства, народ не зміг відмовитися від цього веселого чудового свята,  і в наш час Масляна відзначається цілий тиждень і є переходом від достатку до суворого семитижневого посту.

З певними особливостями та звичаями кожного дня Масляного тижня познайомила всіх присутніх завідуюча відділом обслуговування Олена Володимирівна Попова. Вона розповіла, що  Свято Масляної було пов'язане з культом народження сонця, звідси і традиційні млинці: круглі, гарячі, золотисті, вони являють собою мініатюрні зображення нашого світила. 

Керівник салону "Бестселер" Валентина Іванівна Барсукова розповіла, у творах яких українських та зарубіжних письменників є згадка про слов'янське свято - Масляну, і запропонувала до уваги свій новий вірш. Поетичну естафету підхопили всі присутні поети, які зачитали власні вірші, присвячені весні, зародженню нового життя і, звичайно, сучасним подіям. 
Щирий сміх всіх учасників заходу викликав Степан Чорновалюк, презентувавши свій новий гумористичний вірш "Мобілізація".


Продовжили захід презентація книжкової виставки "Чесна Масляна - широка бояриня" і перегляд художнього фільму "Снігуронька".
Згідно народним традиціям, святковий стіл ламався від всіляких млінців, налисників, плацинд.
Подібний захід не залишив нікого байдужим, і всі розійшлися з почуттям радості і глибокого задоволення.

Немає коментарів:

Дописати коментар