вівторок, 24 лютого 2015 р.

Як пам'ятає мову рід - йому не буде переводу



21 лютого наша країна широко відзначає міжнародний День рідної мови. З нагоди цієї дати в Качурівській ЗОШ I-III ст. сільським бібліотекарем К.П. Гоцуленко та вчителем  української мови Т. І. Бондар. було проведено свято мови «Наша мова – солов’їна» для учнів 4 та 8 класу. З захватом присутні слухали мелодійні вірші про мову у виконанні Бригадир Романа, Мельниченко Вікторії, Куриляк  Дарини. Лунали пісні про мову та про Україну, які виконували Мельниченко Вікторія та Юрченко Тетяна.

Виставка рушників, вишитий портрет Т . Г. Шевченка та діти з учителями в вишиванках-все це надихало на любов до рідної мови, до неньки України.

В бібліотеці села Качурівка була розгорнута книжкова виставка «Які чудові барви у нашій рідній мові». Під час огляду цієї виставки до уваги присутніх було запропоновано словники та довідники з української мови,  які є в місцевій книгозбірні. Також лунали вислови, приказки, прислів’я та вірші  про мову. Адже мова людини – є показник її вихованості, культури, розуму і мудрості .

День рідної мови відзначила і бібліотека села Малий Фонтан. Завідувачка закладом Ірина Дмитрієва запросила дітей на вікторину "Подорож океаном рідної мови". За звання кращих знавців рідної мови змагалися дві команди.
Учасники навипередки відповідали на питання конкурсів "Розминка", "Що означає цей фразеологізм?", "Мовні загадки", "Прислів'я". Кожен з учасників проявив себе як гарний знавець української мови, тому у вікторині перемогла дружба. Всі знавці мови отримали невеличкі подарунки.  


Після вікторини на дітей чекав цікавий огляд книжкової виставки «Мово рідна, ти – життя народу і культури рідної краса».
21 лютого в приміщенні Чубівської сільської бібліотеки відбулося свято рідної мови «Мово рідна моя – ти живеш у вінку українських пісень, в білосніжній простій вишиванці». Бібліотекар Неоніла Іванівна Яніцька запропонувала учням 2-7 класу невеличкий екскурс в історію української мови. 

Історичний екскурс продовжився рядками безсмертного Шевченкового «Заповіту», який продекламував Євген Солодовніков. А потім всі учасники заходу заспівали  «Коломийки» про українську мову. Закінчилося свято такими словами:
Україно, Україно, моя люба нене,
Буду завжди молитися, матінко, за тебе.
Та й за тебе, за твій народ, за твою свободу,
Та й за рідну, та й за щиру українську мову"

 
20 лютого в гості до Новоселівської сільської бібліотеки завітали учні загальноосвітньої школи - шанувальники мови, знавці рідного слова.  Завідуюча бібліотекою Олена Швець презентувала книжкову виставку "Мова - коштовний скарб народу." 
Бібліотекар разом із учнями пригадали прислів'я та приказки, у яких узагальнюються народні погляди на культуру мовлення, і зачитала учням правила мовного етикету. Дітям були запропоновані конкурс скоромовок, конкурс "перекладач" , "швидкісний експрес", а найцікавішим виявився конкурс "Відгадай предмет" із "чорної скриньки". Продемонстрували свої знання і кмітливість Вербицька О. , Тиворська С. , Шемчук М. Кожен із присутніх отримали невеличку призи та солодощі.



В бібліотеці села Гонората 19 лютого пройшла поетична година "Зі співом на вустах", присвячена 144-ій річниці з дня народження Лесі Українки. Було запрошено учнів 8 класу та вчителя  української мови Осадчук Р. І. Бібліотекар Якубовська С.К. представила присутнім книжкову викладку "Я в серці маю те, що не вмирає...", ознайомила запрошених з життєвим та творчим шляхом поетеси. 


Настя Годованець, Андрій Брагуца, Марина Осадчук продекламували вірші Лесі Українки "Стояла і слухала весну", " Мамо, іде вже весна", " До мого фортепіано", "Про велета" та ін. 
 І ми віримо, що  в свідомості дітей залишилась часточка мужності, волі, любові до життя великої письменниці.

Немає коментарів:

Дописати коментар