четвер, 23 квітня 2015 р.

Турбота про дім починається в серці людини

 
 
Турбота про дім починається в серці людини. Лише одні обмежують поняття «дім» стінами власного житла, інші ж розуміють його набагато ширше: «Мій дім – це  моя країна». Мабуть, усе залежить від здатності людської душі вміщувати в себе  наше спільне, ставитися до нього як до свого чогось дуже любого та дорогого.


Відчути не лише причетність до природи, але й відповідальність за неї, за світ навколо себе, допомагає нашим землякам бібліотечна програма "Котовщина на долонях турботи" Бібліотечні працівники включилися до неї не за вказівкою керівництва, не заради заохочень або гарних оцінок, а тому що зрозуміли, наскільки важливо те, що вони зможуть і повинні зробити. 

На сьогоднішній день за ініціативою бібліотекарів зібрано більше 60 кг батарейок, (нагадаємо, що одна пальчикова батарейка забруднює важкими металами 20 квадратних метрів землі та 400 літрів води). Тільки в цьому році в рамках екологічної програми  вже проведено 27 бібліотечних заходів, презентовано біля сорока книжкових виставок та поличок.


У 2014 році пройшов районний конкурс "Це слово співуче - криниця, дзвінкої води холодок", метою якого стало виявлення кращого матеріалу з краєзнавчої та пошукової роботи, та висвітлення матеріалів про найстаріші криниці та водоймища району та рідного села. Посади своє дерево, очисти і врятуй джерело, подбай про занедбану криницю край села, підгодуй та підлікуй знесиленого птаха, виховай у любові до природи, до рідного краю своїх дітей – ось ті заповіді, з якими ми повинні іти шляхами свого життя, ось про що йдеться на наших заходах, ось про що ми мріємо і чого прагнемо.


22 квітня, в Міжнародний День Землі, в центральній районній бібліотеці відбувся екологічний мікс "Обіймемо Землю красою й любов'ю" для студентів Котовського медичного училища. Учасниками заходу стали і важкі підлітки, які відвідали бібліотеку разом з інспектором-фахівцем кримінально-виконавчої інспекції Кучеренко Л. О. 
Бібліотекарі Попова О.В. та Лук’янчук Л.Є. розповіли молоді про найболючіші екологічні проблеми сьогодення. 

На протязі всього заходу демонструвались відеоролики «Обличчя моєї планети», «Збережемо природу України разом». Юнакам та дівчатам було запропоновано до перегляду буктрейлер «Червона Книга України», підготовлений бібліотекарем Інтернет–центру Вербицькою І.С.
Присутні студенти з захопленням відповідали на питання екологічної вікторини «Матері природи – увагу та турботу», виявивши при цьому добрі знання на екологічну тематику.



По закінченні заходу бібліотекар абонементу Поросятковська Л.Д. презентувала дуже яскраву та цікаву виставку «Жива природа, жива душа».
На пам’ять про відвідування бібліотеки юнакам та дівчатам були роздані флаєри, розроблені в рамках бібліотечної програми «Котовщина на долонях турботи» щодо охорони навколишнього середовища.   



Цикл заходів, що проходить у квітневі дні в бібліотеках району - це ще одна нагода пробудити в душах наших дітей, молоді відповідальність за завтрашній день, нагадати  про надзвичайну важливість охорони довкілля.

Немає коментарів:

Дописати коментар