середу, 1 липня 2015 р.

У вишневому полоні



25 червня в селі Вишневе відбулося свято "Вишнева моя Україна" з нагоди  Дня Конституції України, в рамках якого пройшов щорічний фестиваль вишні, заходи до Дня молоді та "бібліотечний пікнік" "Вишнева вкусняшка", концерт творчих та народних колективів району.
 
Ведучі заходу Олена Зелінська і Олег  Марченко відзначили, що вишня зуміла об'єднати такі різноманітні заходи тому, що вона є народним символом не тільки країни, а й усього людського життя. І природно, що цей захід проводився в одному з найкрасивіших сіл району - селі Вишневому, яке обране центром фестивалю вишні. А так як на свято з'їхалися гості з усієї Котовщини, від мала до велика, то для кожного віку знайшлося щось цікаве та пізнавальне.
Відкривав свято блок бібліотечних заходів - "бібліотечний пікнік" "Вишнева вкусняшка".  До уваги глядачів бібліотекарі запропонували книжкову виставку-експозицію "Весь білий світ - то вишні цвіт", яка була представлена у трьох розділах.
Перший розділ "Вишня у легендах, обрядах, повір'ях" познайомив присутніх з старовинними легендами та народними повір'ями, гаданнями на долю та прикметами. 



Другий - "Вишня у художньому мистецтві" - переніс усіх у світ світового мистецтва, запропонувавши переглянути  картини найвідоміших художників та фото пам'ятників вишні в різних країнах. 
Третій розділ "Вишнева вкусняшка" зібрав рецепти найсмачніших вишневих страв у цінних та рідкісних книжкових виданнях. Кожен із бажаючих зміг взяти з собою флайєр з "Бібліобару" з вподобаним цікавим рецептом виготовлення смачного напою або пухкої випічки.



Родзинкою виставки став четвертий розділ - "Майстрами славиться земля", своєрідна "жива книга", де в якості книжкових видань виступили майстри краю, талановиті люди, які продемонстрували всьому загалу ази свого народного ремесла. Тетяна Холодова з села Комарове поділилася власними секретами виготовлення  щіток для побілки.



Григорій Бежан з села Вишневе показав майстер-клас по плетінню корзин, Марія Волошина з села Розалівка познайомила зі старовинними візерунками народної вишивки, а Галина Ряжева презентувала вишиті роботи  нестоїтських майстринь.
 
Кульмінацією бібліотечного блоку став "Поетичний нон-стоп" з місцевими поетами, членами літературного об"єднання "Промінь", лауреатами не тільки обласних, а й, навіть, міжнародних конкурсів, Михайлом Нізовцовим та Степаном Чорноволюком. Ліричний "Вишневий поцелуй" М. Нізовцова та гумореска "Вишняки" С. Чорноволюка визвали чималу хвилю оплесків від учасників та гостей свята.


На протязі усього свята на бібліотечному майданчику проходив "Вишневий боді-арт", який захопив не тільки дітей та молодь, а й дорослих. Мальовничі вишеньки красувалися на обличчях,  на  руках та, навіть,  грудях присутніх, створюючи святковий, самобутній, вишневий настрій.



Від бібліотеки естафету заходу прийняли творчі колективи району. Старовинні народні пісні перепліталися з сучасними... зрілі досвідченні колективи з молодими самодіяльними...

Вишні на стінах, вишні на обличчях, вишневі вуста, вишневі кулінарні шедеври... усі учасники непомітно опинилися  у "вишневому  полоні" цієї  легендарної, смаковитої, казкової ягоди, про яку можна було не тільки почути, побачити її, а й посмакувати кулінарними витворами з вишні: від традиційних вареників та вишнівки до самобутніх чеських бухт та лікеру "Вишнева байка".  
 



Кожен з представлених колективів, крім музичного номеру, презентував свою вишневу страву, і до кінця свята столи просто неба ломилися від вишневої смакоти, якою змогли поласувати усі бажаючі.


Щирі посмішки, незабутні враження, професійна майстерність, непорушна єдність, український колорит... Все це панувало того теплого червневого вечора у селі Вишневому.

Додатково про свято читай ще на сайті Котовської РДА

Немає коментарів:

Дописати коментар