середу, 8 липня 2015 р.

Купальські вогні Борщів


Свято Івана Купала є одним із найдавніших і найбільш улюблених в народі. За народним повір’ям трави і квіти в цей день набирають найбільшої сили, дозрівають овочі і хліби, землероби готуються до  жнив.
Купальські вогні - це відгомін культу сонця, купальська вода - символ цілющої сили, папороть - символ щасливої долі, чудодійна купальська роса забезпечувала красу й кохання, а купальське дерево - родючість та щастя.



Широко відзначають це свято в Борщівській сільській раді. На купальські вечорниці збирається майже уся громада. 6 липня в селищі Борщі на захід "На Купала нічка  мала" зійшлися діти, молодь та дорослі. 


Авторкою та ведучою вечорниць стала бібліотекар селища Оксана Перебітюк. Дівчата у віночках сплетених з польових трав та садових квітів, водили хороводи навколо зеленого деревця-купали (Марени), яке було прикрашене різнокольоровими стрічками. 

Учасники заходу водили хороводи, співали купальські пісні, забавлялися та грали у веселі обрядові ігри. Хлопці розвели велике багаття, на якому спалили ляльку-опудало, щоб не приносила людям зло. 
Колектив "Непоседи" (керівник завідуюча клубом Балінська І.О.) підготував для вечорниць яскраві танці, в яких обливали всіх водою на здоров’я та багатство. Молодь стрибала через букети зелені та багаття, "вистежувала відьму". 



В селі Борщі також пройшов цілий комплекс купальських обрядових заходів (бібліотекар-клубник Наталія Іванкова), який включав збір трав, квітів, плетіння вінків, прикрашення зеленню господарських приміщень, обливання водою та інші "нічні безчинства".



Нехай ця ніч на Івана Купала принесе Борщівській громаді оновлення, очищення від хвороб, надасть заряд бадьорості, нові сили для праці, а коханим - любов та злагоду!

Немає коментарів:

Дописати коментар