понеділок, 14 грудня 2015 р.

Андріївські вечорниці - народної культури зірниці


Свято Андрія Первозванного – одне з улюблених в українців.  Саме в цей день дівчата  могли погадати на свою долю, хлопці  безкарно побешкетувати, а потім  завітати на вечорниці до дівчат і спробувати відкусити  Калити. Ця давня традиція – прекрасний витвір людської фантазії, але на жапь, трохи призабутий…

Святкування цього веселого свята в краєзнавчому відділі Котовської ЦРБ стало вже доброю традицією. До української світлиці цього разу завітали студенти –першокурсники місцевого медичного училища. Їх радо зустрічала господиня вечорниць - бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан  в українському національному одязі. 








Вона розповіла присутнім про народні витоки свята, познайомила з традиційними гаданнями, якими користувалися наші бабусі. І з гарним настроєм та дотепними жартами молодь  розпочала Андріївські вечорниці


Дівчата гадали: мірялися чобітками до порогу, «Сіяли коноплю», тобто рахували зернятка, потім заносили полінця дров   і по їх кількості вираховували  собі нареченого: "Молодець, вдівець, старець..."



Веселий вибух сміху супроводжував  ще одне гадання: дівчата розкладали млинці, а голодний песик їх поїдав, пророкуючи швидке весілля всім дівчатам. 











Потім, як і в сиву давнину, настала черга хлопців. Вони розповідали смішні небилиці,  веселили дівчат, а незабаром кусали Калиту.












Калита – це такий великий корж, що символізує сонце. Ритуал кусання Калити, підвішеної на стрічку,  означає прилучення людини до Бога, символізував оздоровлення, очищення. 
Всі присутні хлопці  відкусили по шматку Калити, що пророкує їм щасливе майбутнє..









Також молоді була презентована книжкова виставка «Звичаї нашого народу», де зібрана  народознавча література саме нашого регіону.







Веселощі продовжувались розгадуванням українських жартівливих загадок, закінчень відомих прислів’їв та приказок, читанням  гуморесок…
А які ж вечорниці без пісень та без смачних вареників? 







Довго лунали веселі українські  пісні, щирий сміх супроводжував поїдання  вареників та інших солодощів, які  приготували  господині -  бібліотекарі Котовської ЦРБ.









На завершення вечорниць кожній дівчині, за ставшою вже доброю традицією, було подаровано вишневу гілочку зі щирими побажаннями щасливої жіночої долі, щоб вишня до Різдва зацвіла і долю на поріг привела. 





Весело та колоритно пройшли Андріївські вечорниці і в бібліотеці села Куяльник  "Я в серці грію, дівочу мрію!" На захід завітали  дівчата та хлопці старших класів. місцевої школи. 









Вони залюбки вчилися ворожити на судженого-коханого за допомогою різноманітних стародавніх звичаїв ворожби. 

Хлопці повинні були підстрибуючи вкусити "Калиту", а дівчата заважали їм. В кінці вечорниць за звичаєм всіх гостей частували господині солодощами з чаєм. Всім сподобалося дійство.


Народні звичаї заворожують... яскраві та гуморні, вони підкупають своєю щирістю, наївністю та вірою..  

Немає коментарів:

Дописати коментар