пʼятницю, 25 листопада 2016 р.

Ні - насиллю над жінками!





2016 рік проголошений Європейським парламентом Роком боротьби з насильством щодо жінок, а  25 листопада  весь світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.



Незважаючи на те, що на дворі XXI століття, жорстоке поводження з жінками залишається найпоширенішим порушенням прав людини в сучасному світі. Воно забирає більше життів і набагато частіше перетворює жінок у інвалідів, ніж онкологія, малярія, дорожньо-транспортні пригоди та військові дії разом узяті. Щоб насильство щодо жінок припинилося, потрібно, щоб суспільство проявило нульову толерантність – абсолютну нетерпимість до цього явища. 
Центральна районна бібліотека підключилась до всесвітньої акції «16 Днів проти гендерного насильства»,  яка проходить з 25 листопада по 10 грудня, розробивши цикл правових заходів із залученням фахівців права, психологів, соціальних та медичних працівників.
До циклу заходів входять правовий бібліомікс, віртуальна книжкова виставка, флешмоб «Розмалюємо світ у помаранчевий колір», книжкова виставка та рекомендаційний список літератури «Насильство щодо жінок в художній літературі».


Першими на заходи були запрошені студенти медичного училища, які стали учасниками бібліоміксу "Ні - насиллю над жінками!". І це не випадково, бо саме майбутні медики в силу своєї професійної діяльності будуть перетинатися в майбутньому з проявами насильства над жінками і повинні бути готовими надати не тільки медичну і психологічну допомогу, а й підказати шляхи виходу з складної ситуації.

Ведучі бібліоміксу - бібліотекарі районної бібліотеки Інна Вербицька та Ольга Волкунович - познайомили аудиторію з світовою статистикою щодо насильства, підтвердивши свій виступ відеоматеріалами "Топ десяти країн світу, де жінки краще не народжуватися", розповіли про історію створення Міжнародного дня проти насилля над жінками, проінформували про існуючі в світовій інтернет-мережі акції "TheBlackDot" ("Чорна точка")  та журналістський флешмоб з хештегом "#Я не боюсь сказать". 
Цікавою стала презентація книжкової виставки "Насильство щодо жінок в художній літературі". Учасники заходу мали змогу познайомитись з рекомендаційним списком художньої літератури, створеної на реальних історіях жінок, які стали жертвами насилля та зуміли знайти сили жити далі, розповісти усьому світу про свою проблему та боротися за жіночі права. Особливо вразив дівчат буктрейлер, створений за мотивами книги сомалійської письменниці, відомої фотомоделі та громадського діяча Уоріс  Дірі "Квітка пустелі".


На бібліомікс були запрошені фахівці права та соціальних служб, діяльність яких безпосередньо пов'язана з тематикою заходу. Юрист Олександр Бубнов розповів про недосконалість українського законодавства у вирішенні  проблеми насильства проти жінок, в якому на сьогоднішній день відсутнє, навіть, такі поняття, як побутове насилля, насилля над жінками, економічне насилля. 
Зваживши не те, що в аудиторії находяться одні дівчата, Олександр Вікторович надав практичні поради, як можна уникнути небезпечної ситуації, познайомив зі статтями Кримінального та Адміністративного кодексів стосовно відповідальності за різні прояви насильства, закликав не замовчувати жодного такого прояву, а звертатись по допомогу до фахівців права, щоб не залишити злочин без кари, та першим підключився до флешмобу "Розмалюємо світ у помаранчевий колір", залишивши відбиток своєї долоні на карті світу.

Фахівець Подільського районного Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Наталія Кіріяк зупинилась на питаннях захисту та психологічної допомоги, які надає центр дівчатам та жінкам, що зазнали насилля, познайомила з десятьма ознаками насильних відносин та роздала присутнім тематичні буклети з метою запобігання нестандартних ситуацій. Як і юрист, Наталія Петрівна із задоволенням долучилась до флешмобу, залишивши і свою долоню на карті.


Флешмоб "Розмалюй світ у помаранчевий колір!" підхопили студенти-медики і бібліотекарі. Помаранчевий колір - колір сонця, щастя, колір активних дій, і саме таким має бути увесь світ для жінок, які дають нове життя, забезпечуючи людству його майбутнє. Культура, медицина, право - проти насилля над жінками в любих його проявах!


Немає коментарів:

Дописати коментар