четвер, 15 грудня 2016 р.

Пропусти Чорнобиль крізь серце




Події 30-річної давності ніколи не зітруться з пам'яті ні сучасних, ні наступних поколінь. Ця катастрофа є болем для всієї України. І тепер не лише в квітневий день 26 числа, а і в грудні ми вшановуємо пам'ять тих, хто пожертвував своїм життям, захищаючи нас від атомного лиха. Адже саме в цей день, 14 грудня, було завершено будівництво саркофагу. Ця біда торкнулася сотень тисяч українців - ліквідаторів, переселенців, дітей та дорослих. 

Завдяки мужності ліквідаторів, ми сьогодні можемо з жахом згадувати  про ті події. Без самовідданого героїзму тих мужніх людей, наслідки могли б бути набагато гірші.
Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим. Величний подвиг здійснили всі, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на четвертому енергоблоці атомної станції. 
З нашого району на ліквідації аварії побувало 52 чоловіка, багато з яких нагороджені медалями та орденами.


В ліквідації наслідків найбільшої екологічної аварії XX століття брали участь і жителі селища Борщі: Панчина В'ячеслав, Нестеренко Валентин, Школьнік Валентина, Сергеєв Олег, Лопушанський Володимир, Дерябін Володимир, Корна Олександр, Домажирський Михайло.

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в бібліотеці станції Борщі завідуюча бібліотекою Ганна Трояновська організувала годину пам'яті "Чорна спадщина Чорнобиля" та презентувала виставку–реквієм "Пропусти Чорнобиль крізь серце".  Під час заходу користувачі бібліотеки дізналися про місце, час та причини трагедії, про найжахливіші наслідки для людства та висловили щирі слова подяки землякам за їхню мужність, героїзм і самовіддачу. 
Від усього серця зичили всім ліквідаторам нашого району міцності духу, здоров'я і впевненості у завтрашньому дні. 
Велику шану і уклін  до землі віддали присутні і своїм односельцям- ліквідаторам, які покинули це земне життя, вшанувавши хвилиною мовчання Дорошенко Сергія,  Рака Петра, Тишкевича Володимира та всіх, хто віддав своє життя під час ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Доля повела у Чорнобиль ліквідаторів різними шляхами. Одні потрапили туди за покликом душі, інших привели професійні обов’язки, або повістка військкомату. Не обійшла доля і мешканців Куяльницької сільради. Один з них – Костенко Володимир Сергійович – 14 грудня був запрошений до сільської бібліотеки на зустріч з ліквідаторами аварії на ЧАЕС під назвою "Уроки Чорнобиля"


Як учасник  ліквідації наслідків тієї страшної аварії Володимир Сергійович розповів присутнім на заході  про хід роботи ліквідації, разом з усіма пригадав імена земляків, які після робіт захворіли і  уже немає серед живих, вшанувавши їх пам'ять хвилиною мовчання.                                                                                     
  

Зустріч з ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЄС під назвою "Дзвони Чорнобиля" відбулась і в Любомирській сільській бібліотеці.  Завідуюча сільським клубом Наталія Писаренко та бібліотекар Наталія Анапольська запросили на захід ліквідаторів Кульбабу Сергія Петровича та Клемагіна Володимира Андрійовича.
Діти, учасники зустрічі декламували вірші та підготували пісенну композицю «Мы помним всех» та «Слава героям». Тематичний настрій підтримувався відеороліками з документальних фільмів про трагедію на ЧАЄС. Під час зустрічі в бібліотеці прозвучало багато слів подяки ліквідаторам за їх подвиг під час аварії перед Батьківщиною і всім людством, побажань здоров’я та успіхів, були вручені квіти, а земляків-ліквідаторів, кого вже немає в живих, було вшановано хвилиною мовчання.

Немає коментарів:

Дописати коментар