четвер, 9 березня 2017 р.

Свіча запалена від серця



Можна стверджувати, що місяць березень для кожного пересічного українця певною мірою є місяцем знаковим і значущим, адже саме в березні ми щороку відзначаємо традиційні Шевченківські дні. Саме в цьому першому місяці весни історично склалася доля нашого славетного Кобзаря – замкнулося коло його життя: 9 березня Тарас Григорович Шевченко прийшов у цей світ, 10 – пішов у вічність…

До дня народження Тараса Шевченка в бібліотеках Подільщини розпочались «Шевченківські березини» - тиждень масових заходів, присвячених 203-ій річниці з дня народження поета.
В центральній районній бібліотеці експонується книжкова виставка  «Лунає струна кобзаревого слова», яка представлена трьома літературними  розділами: «Тернистими шляхами долі», «Відкриваючи творчість генія», «Любов, що розійшлася сном». 

На виставці представлено 53 книги: 16 художніх творів, 36 образотворчих і одна краєзнавча книга. Серед цих книжок – яскраві, якісні та цінні альбоми, подарункові видання, з чудовими фотоматеріалами та змістовними статтями.. Виставка  висвітлює  постать Шевченка не тільки як геніального поета, а й як талановитого художника, портретиста, пейзажиста та філософа – пророка. Вона цікава для усіх вікових категорій читачів і привертає увагу.

 




Кожного року бібліотекар Мардарівської сільської бібліотеки Людмила Шевченко спільно з  вчителями української мови та літератури та шкільним бібліотекарем проводять в рамках Тижня шевченківські читання, вистави, презентації книжкових виставок та обговорення творів Кобзаря.







Шевченківські читання "І лине над землею Шевченкове слово", які ознайомили присутніх із дитинством поета, пройшли і в бібліотеці села Малий Фонтан. До уваги читачів була запропонована літературна вікторина та презентація книжкової виставки "Невмируща слава генія Шевченка" .

В бібліотеці селища Борщі до уваги користувачів бібліотеки була презентована книжкова виставка "Шевченкове слово в віках не старіє" з розділами: "Життя Тараса Шевченка у скульптурах із дерева на Черкащині", "Шевченко - сяйво незалежної країни", "Поетичний вінок Кобзаря. Ця виставка читачам допоможе заглибитись в духовну спадщину письменника, відчути його невмирущі слова та актуальність творчості і в наші дні.




У бібліотеці села Нестоїта протягом Шевченківського тижня діє книжкова виставка "Геній України", біля якої для відвідувачів проводився огляд життя та творчості Великого Кобзаря "Твори Тараса - України гордість і краса!" та літературна вікторина  "Стежками творчості генія".

В центральній бібліотеці села Липецьке для учнів 7-го класу відбулись презентація книжкової виставки "Беззмертний пророк України", поетична естафета та вікторина «Шлях до Кобзаря».    Під час естафети прозвучали відомі вірші поета "Мені 13 минало" (Урсул Я.), "Садок вишневий коло хати" (Дашков І.),  "Тече вода з під явора" (Дикусар Д.) та інші; відповіді на питання літературної вікторини нагадали основні віхи життєвого шляху Тараса Шевченка. А закінчилась зустріч пісню "Реве та стогне Дніпр широкий", яка прозвучала у виконанні всіх присутніх.



В Новоселівській сільській бібліотеці відбувся літературний акорд з нагоди річниці від дня народження Т. Шевченка "Нам з портрета світить мов зоря, рідний і знайомий образ Кобзаря", на якій завітали наймолодші читачі бібліотеки. Завідуюча бібліотекою Олена Швець познайомила присутніх з життям і літературною творчістю поета, зачитала уривки з відомих творів письменника  і запропонувала дітям перегорнути сторінки "Малого Кобзаря". 



З іншою групою читачів бібліотекар здійснила заочну екскурсію " Життєвими дорогами Тараса ", під час якої познайомила дітей з життям художника слова  Тараса Шевченка. Присутні читали вірші великого Кобзаря, а також переглянули книжкову виставку " Поки сонце з неба світить, тебе, Тарасе, не забути."


"Шевченко в моєму серці" – таку назву мала літературно-віршована палітра у бібліотеці станції Борщі. Присутні: Правенко Валентина, Лукомська Світлана, Кушнір Валентина, Мартинович Оксана, Половенко Людмила, Дабіжа Ольга, Павловська Любов  та інші під музичне супроводження читали "Кобзар", в якому знайшли і радість, і внутрішню красу, і красу рідної природи, і тих гаїв, степів, місячних вечорів, що їх оспівував Шевченко у своїх творах.






Поетична година «Тарас Шевченко - духовний код нації» зібрала читачів в бібліотеці села Борщі. Бібліотекар Наталія Іванкова запропонувала до уваги перегляд  відеофільму "Дітям про Шевченка" та документального фільму-трилогії  "Тарас Шевченко ВІРА». Завершувала захід презентація книжкової виставки " У світі Кобзаря".



Тож  до  цієї  дати  бібліотекарем  села Качурівка Катериною Гоцуленко було  проведено  літературне  свято  "Живе  у  пам'яті  Тарас".
В  ньому  приймали  участь  завідуюча  клубом Ольга Поштар,  бібліотекар  школи  Олена Луценко,  вчитель  української  мови  і  літератури  Тетяна Бондар та  учні  5-7  класів. 




Тарас  Шевченко – за народженням кріпак, який з 47 років життя 34 пробув у рабстві, солдатчині та в’язницях, запалив свічу вічності у серцях українців від мала до велика, ставши справжнім володарем у царстві національного духу українців. Шевченківські дні в бібліотечних закладах  єднають  всіх  нас могутнім шевченковим словом.

Немає коментарів:

Дописати коментар