вівторок, 16 травня 2017 р.

День Європи в районній бібліотеці або Європейські перегони по-подільські


15 травня в центральній районній бібліотеці в рамках роботи Пункту європейської інформації, створеного за проектом УБА та Євросоюзу, відбувся великий масовий захід до Дня Європи "Відкриємо Європу разом". На захід були запрошені студенти медичного училища імені В. Жуковського, представники відділу культури Подільської райдержадміністрації та  громадського телебачення "Скіф".


Працівниками бібліотеки на базі читацької зали був створений справжній європейський квартал з мотивуючими банерами та плакатами щодо переваг європейських стандартів життя та популяризації можливостей європейської освіти для українців, європейських цінностей та укріплення зв'язків між європейськими народами.


Про історію створення Євросоюзу, кількість країн, які входять до ЄС, з органами управління та основними символами і принципами діяльності організації познайомили юнаків та дівчат ведучі заходу Людмила Бензар та Ольга Волкунович. Історичний екскурс "Наш спільний континент" був вдало доповнений якісною відеодобіркою тематичних матеріалів.


Друга частина заходу складала розважально-ігрова програма "Європейські перегони", яка була не тільки цікавою та захопливою, а й пізнавальною і розвиваючою. Зі складними завданнями конкурсів справитися було нелегко, але юнацька наполегливість та спортивний азарт змагання допоміг молоді гідно впоратись з усіма конкурсами.


Оцінювало конкурсантів компетентне журі у складі головного спеціаліста відділу культури Інни Ардельської, завідуючої районною дитячою бібліотекою Тетяни Токаренко, спеціаліста відділу державного реєстру РДА Аліни Сметани та бібліотекаря краєзнавчого відділу Надії Балабан.


Перший конкурс "Бліц-турнір" виявив неабиякі знання майбутніх медиків щодо географії країн Європи і дві команди конкурсантів йшли майже на рівних. Але вже у другому конкурсі - "Галопом по Європах" - значну перевагу одержала команда номер два. Завданням конкурсу було за трьома відеосюжетами та художньо-документальним описом впізнати такі міста Європи як Відень (Австрія) та Венеція (Італія).  


Конкурс був доповнений цікавими фактами про віденську каву, поширену українським шляхтичем та козаком Юрій Кульчицький в Австрії ще в 1683 році та про традиційний венеційський гребний човен гондолу, що є символом Венеції. 



Ще один цікавий та пізнавальний конкурс, який змусив обидві команди працювати в єдиному пориві, носив назву "Шедеври архітектури"


Ведучі запропонували командам карти Європи з абревіатурами країн та яскраві наліпки з найвідомішими пам'ятками європейської архітектури, а конкурсанти повинні були правильно розмістити ці пам'ятки на карті.
Цей конкурс змусив пригадати, в яких країнах знаходяться знаменитий Карловий міст, Колізей, Бранденбурзькі ворота, Русалонька, Парфенон, Ейфелева вежа...

 

Але найбільше пожвавлення викликав у студентів конкурс "Вгадай інгрідієнт", де обом командам запропонували набір продуктів та пряностей для приготування знаменитого "Грецького салату", серед яких було вісім неправильних складових.
Приготування салату відбувалось у супроводі голосних суперечок, детальних обговорень та дотепних коментарів щодо правильного класичного (вікіпедійного) рецепту цієї страви.  

І хоча жоден салат не відповідав ідеалу, але друга команда допустила менше помилок і виборола достойну перемогу.

В якості призу команди поласували власноруч приготовленими стравами, які, на їх погляд, виявилися найсмачнішими.
 


По закінченні змагань журі проголосило переможців та нагородило студентського куратора ерудованих першокурсників Аллу Гладковську символічним подарунком - сумкою з екологічних матеріалів з європейським принтом.



Завершився День Європи вже традиційним  флешмобом "Сильніші разом!" з плакатами та прапорцями України та Євросоюзу на бібліотечних сходинках. 
 

День Європи - це тільки один з низки заходів, що проходять в рамках роботи бібліотечного Пункту європейської інформації. Наступний великий захід відбудеться вже за межами бібліотеки 1 червня в рамках районного фестивалю "Перші зірочки".


Немає коментарів:

Дописати коментар