вівторок, 3 грудня 2019 р.

Працюємо на потребу громади. Планування роботи бібліотек на 2020 рік




Планувати свою роботу на наступний рік бібліотекарі Куяльницької ЦБС  в цьому році стали заздалегідь. «Основні напрямки діяльності у 2020 році. Складання річного плану-звіту на 2020 рік» - таку назву отримав заключний семінар 2019 року, на який до центральної бібліотеки зібрались працівники тридцяти п'яти філій великої бібліотечної системи Подільщини.


Відчуваючи підтримку громади та розуміючи важливість трансформації старих бібліотек на сучасні заклади, бібліотекарі велику увагу приділяли новим бібліотечним послугам, інноваційним формах масової роботи.



За доброю традицією, семінар розпочала директор Куяльницької ЦБС Світлана Дюгаєва, яка акцентувала, що бібліотеки повинні йти в ногу з часом і, крім того, залишатися містками між минувшиною і сьогоденням, сумлінно зберігаючи культурну спадщину та традиції свого краю. 



Саме тому краєзнавча робота повинна «червоною стрічкою» пролягти через план роботи майбутнього роки кожної сільської бібліотеки. 


Бібліотекарі повинні прикласти максимум зусиль, щоб бібліотека стала головним осередком на селі, де можна не тільки знайти необхідну інформацію, а й гарно провести дозвілля, поспілкуватися з однодумцями, згуртуватися за інтересами.


Директор зупинила увагу на тому, що вже 16 бібліотечних філій системи мають сучасну комп’ютерну техніку і підключені до мережі інтернет, але щоб опанувати нові послуги, бібліотекарі повинні навчатися роботі з основними комп’ютерними програмами, 


ефективному пошуку інформації в інтернеті та основам медіаграмотності, а також висловила надію на те, що в 2020 році всі бібліотеки Куяльницької ЦБС будуть підключені до інтернету і зможуть максимально задовольнити потреби своєї громади.


З традиційними та інноваційними аспектами планування та звітності познайомила присутніх завідувачка методико-бібліографічним відділом Віра Фарфурак, детально зупинившись на основних знаменних та ювілейних датах 2020 року, які будуть відзначатися в нашій країні та у світі.


Методист Раїса Карп звернула увагу на важливість включення до плану заходів згідно Указів Президента України та розпоряджень Кабінету Міністрів, зачитала перелік розпоряджень, робота за якими буде продовжуватися протягом 2020 року та закликала урізноманітнити форми заходів в зв'язку з новими можливостями, які надає інтернет.




Сучасне бачення якісної популяризації літератури серед дитячої аудиторії представила фахівцям завідуюча центральною дитячою бібліотекою Олена Зінченко, 



детально зупинившись на конкурсній діяльності щодо роботи з дітьми в майбутньому році та поділилася досвідом з адвокації дитячих бібліотек, отриманому під час обласного семінару.


Бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан детально зупинилась на вимогах щорічного краєзнавчого огляду-конкурсу «Мій рідний край, моя земля»-2020 - «Історія села від сивої давнини до сьогодення». 



За матеріалами дослідницької роботи бібліотекарів в майбутньому році планується видати краєзнавче видання, присвячене історії сіл Куяльницької громади.



Питання щодо мобільності та ефективності використання бібліотечних фондів підняла перед бібліотекарями завідуюча відділом комплектування та обробки літератури Тетяна Костенко.




Вона довела до присутніх встановлений на 2020 рік графік переобліку книжкових фондів окремих бібліотечних філій, проінформувала про підписку на наступний рік.




Заступник директора ЦБС Людмила Бензар розповіла бібліотекарям про плани Міністерства цифрової трансформації  щодо перетворення бібліотек на диджитал-хаби, 



які будуть навчати користувачів цифровій грамотності, та нагадала про  суворе дотримання правил охорони праці та пожежної безпеки в бібліотечних закладах системи в  осінньо-зимовий період 



Семінар, як завжди, пройшов в жвавому робочому ритмі. Планували майбутню роботу з  надією на те, що всі бібліотечні заклади будуть працювати на потребу і розвиток громади.

Немає коментарів:

Дописати коментар