середу, 9 жовтня 2013 р.

"Бірзульська осінь" - свято поетичного слова



5 жовтня 2013 року в приміщенні Котовського клубу залізничників відбувся черговий  фестиваль самодіяльних поетів Одещини, який проводиться в Котовському районі з 1989 року.






За цей час фестиваль відкрив чимало талановитих літераторів, які в подальшому стали визнаними членами Національної спілки письменників України. 





 

Цьогорічне свято поезії зібрало багато прихильників ліричної творчості. На фестиваль з'їхались    учасники  з  Балтського, Кодимського, Ананіївського,

Любашівського, Березовського, Красноокнянського, Кілійського, Беляєвського районів, міст Іллічівська, Южного та Рені. 
 









Самими активними конкурсантами 2013 року в усіх номінаціях стали поети-аматори Котовщини, яких прийшла підтримати  ціла когорта бібліотекарів з району. 







Бібліотекарі  високо цінують творчість місцевих поетів, багатьох знають як учасників літературних клубів "Бестселер" та "Джерело" при центральній районній бібліотеці та постійних учасників бібліотечних літературно-просвітницьких заходів. 

Своєрідним презентом для учасників та гостей заходу від центральної районної бібліотеки стала ілюстрована книжкова виставка "Це не просто край щасливих мрій", на якій була широко представлена література місцевих авторів та авторів - учасників фестивалю "Осінь в Бірзулі" 2011 року. 
Хочеться відзначити, що серед творчих доробків поетів-учасників фестивалю багато віршів присвячено Тарасу Шевченку, які "плекають словом нелукавим", світлою пам'яттю і добрими вчинками немеркнучу славу Кобзаря.
Розділ "Оспіваний мистецьким словом" зібрав поетичні збірки з автографами авторів Кодимщини, Березівщини, Фрунзівщини, Одеси:  Г. Горста, С. Паршенкової, Н. Палашевської, О. Різниченка, І. Свинаренка та  літераторів, відзначених преміями конкурсу імені Б.Олійника:  В. Гараніна, В. Дзюби, В. Кравчука. Поезія цих авторів багатогранна, різноманітна за тематикою, за жанрами, і в кожній з представлених збірок є поетичні рядки, присвячені Тарасу Шевченку.
У розділі "Поетичний вінок Котовщини"  представлені колективні збірки літературних об'єднань міста та району "Промінь", "Ліра", відділення "Аркадійського Клубу", серед яких "Сяйво променю", "Діамантові зорі", альманах "Аркадійський Клуб", "Степове проміння", "Время выбрало нас" та ін.Розділ "Простір кохання" ознайомив читачів з ліричними збірками К. Казначеєвої, М.Низовцова, І. Львової, В. Присяжної... А розділ "До істини життя" запропонував до уваги гостей свята авторські збірки визнаних майстрів поетичного слова нашого краю А.Ковальського, О.Корембліта, В. Вітюка, М. Криворотька, Л.Шиманської. З поезію молодих аматорів-початківців нашого району знайомив розділ "Паростки молодої поезії". Розділ "Перлини прозового слова" зібрав прозові твори, серед яких роман-дилогія "Сага о любви" і "Сквозь тернии к звездам"  А. Ковальського, "Незабудка"  І.Янчевського, "Лелеки". М. Криворотька.
 


Дуже приємно, що своє знайомство з виставкою більшість учасників цьогорічного фестивалю розпочало з дарунків бібліотеці - книжкових видань з власними автографами. 
Так, Наталія Палашенко, керівник літературного об'єднання Кодимщини подарувала збірку-альманах "Кодимщина літературна-2013",
керівник літературного товариства міста Іллічівськ Леонід Кулаковський - альманах "Сузір'я", поетичні збірки Р. Дука та Г. Єрофеєвої. Голова журі, Дмитро Шупта, член Спілки письменників України, заслужений працівник культури України, лауреат Міжнародної літературної премії ім. Г. Сковороди, автор понад 40 видань лірики, сатири і гумору подарував бібліотекарям району дві книги: збірку лірики "Око курячого бога" і збірку поем "Семен Коваленко. Лицар моря".

Цікавою родзинкою фестивалю стала презентація Котовського району, яка включала в себе відеоматеріал "Котовщина - моя маленька Батьківщина", підготовлений бібліотекою, та виступ народних колективів району. І учасники, і гості свята в повній мірі відчули щиру любов та гордість котовчан за рідний край, його славетну історію та талановитих людей.


А справжньою музою фестивалю стала учасниця районного "Молодь-фесту", молода поетеса з Бочманівки, учениця 11 класу ЗОШ №5 Євгенія Бренінг. Її ліричний образ та майстерне володіння художнім словом, переконливий артистизм підкорили всіх присутніх на святі. Бібліотекарі відмітили для себе  починаючих поетів-аматорів з учнівської молоді та запросили їх на засідання районного  клубу "Джерело".

Після засідання конкурсного журі відбувся гала-концерт усіх учасників та нагородження. В цьому році не було окремих призових місць, були відмічені лауреати та дипломанти конкурсу, а також вручені подяки за участь у фестивалі. Звання Лауреата фестивалю "Осінь у Бірзулі" від Котовського району отримали Катерина Казначеєва та Людмила Шиманська у віковій категорії "дорослі",  Катя Левченкова та Олена Яремчук у категорії "юнацтво".
Відзначені грамотами дипломантів в номінації "Громадянська поезія" молоді учасники фестивалю Богдан Гроза та Олександра Пужайло (с. М.Фонтан), Світлана Флора (с.Красні Окна), які декламували вірші про національного генія українського народу Т.Г.Шевченка, продовжуючи традиції своїх славетних попередників, складаючи свою шану Кобзареві.



Всіх присутніх на святі поезії об'єднала тепла, дружня, майже домашня, атмосфера, ліричний настрій, змога висловитися та поспілкуватися. Роз'їжджалися учасники в доброму гуморі, задоволені гостинним прийомом, щиро дякуючи господарям фестивалю в особі начальника відділу культури районної держадміністрації Ольги Михайлівни Шапран, яка вже на протязі десяти років  зустрічає творчих людей Одещини своєю щирою усмішкою та великим серцем.

Про хід фестивалю читайте тут
Дивіться тут

Немає коментарів:

Дописати коментар