вівторок, 10 травня 2016 р.

Вогонь пам'яті серця




Перемога… Вона прийшла до нас 9 травня 1945 року не в лавровому вінку – урочиста і спокійна – ні. Вона прийшла в образі старої матері, опустила натруджені руки і над Європою вперше настала довгождана тиша.
71 рік тому тридцятьма артилерійськими залпами із 1000 гармат салютувала Батьківщина своїм відважним воїнам, сповіщаючи на увесь світ про закінчення найстрашнішої в історії людства війни.

71 рік незгасимо горить дні і ночі Вічний вогонь - вогонь пам’яті живих про загиблих, вогонь пам’яті серця. Материнські руки Вітчизни високо піднесли імена патріотів і поставили їх на постамент вічності.
У селах і містах стоять обеліски з вкарбованими на них іменами героїв, біля яких кожного року збирається вся громада, щоб віддати шану своїм рідним, своїм землякам, хто не повернувся до отчого порогу, хто віддав своє життя за нас, увійшовши в безсмертя, та вшанувати ветеранів, які живуть сьогодні серед нас.


Напередодні Дня Перемоги бібліотекарі району з усією громадою вітають наших мужніх воїнів-ветеранів з великим святом, даруючи їм теплі слова вдячності за наше мирне життя та квіти, з хвилюванням та увагою прислухаючись до кожного слова їхніх спогадів про ту далеку війну.

4 травня в Новоселівській ЗОШ пройшов вечір–вшанування "Три війни - три долі ", на якій були запрошені ветерани Другої Світової війни, воїни - афганці, діти війни та воїни АТО.
Завідуюча сільською бібліотекою Олена Швець розповіла присутнім про найтрагічнішу сторінку в історії України - Другу світову війну, яка коштувала українському народові понад 10 млн. людських життів, директор Будинку культури Валентина Мойсенець нагадала про події Афганської війни, а фахівець КРЦСССДМ


Інна Хімік розповіла про тих односельців, які сьогодні на Сході в зоні АТО захищають нашу неньку Україну. Три війни, а в них - долі людей, які ославили себе мужністю, любов'ю до Батьківщини, які поділилися з учнями власними спогадами, наповненими біллю і, водночас, гордістю за своїх бойових товаришів, за свій народ, свою країну.

9 травня в святковий, весняний день новоселівці зібрались біля пам'ятника загиблим воїнам на урочистий мітинг-реквієм, який відкрили ведучі заходу - працівники культури Олена Швець та Валентина Мойсенець. Галина Станіславська - голова Новоселівськоі сільськоі ради - згадала воїнів-односельчан, які захистили наше майбутнє, та побажала ветеранам міцного здоров'я та довголіття. Зі словами вдячності звернулись до ветеранів Другої Світової учні місцевої школи та подарували їм квіти.  



Лунали воєнні пісні у виконанні солістів Будинку культури, горіли свічки в руках нащадків... Пам'ять загиблих була вшанована хвилиною мовчання  та різнобарв'ям квітів на братській могилі.

Урочистий мітинг до річниці Перемоги над нацизмом пройшов в селі Мурована біля пам'ятника загиблим воїнам. Учні школи на чолі з директором Володимиром Глущуком і бібліотекарем Аллою Кошетар  привітали всіх односельців та гостей зі святом. У виконанні дітей звучали  пісні воєнних років та теплі слова на честь ветеранів-земляків.


Бібліотекар селища Борщі Оксана Перебітюк відкривала мітинг, що відбувся в селі Зелений Кут за  участю голови Борщівської сільської ради Валентини Правенко та директора Борщанської школи-інтернат Тетяни Кунаренко. Усі присутні вшанували пам'ять загиблих воїнів хвилиною мовчання та покладанням квітів.
 


Майже вся громада зібралась на мітинг "Пам'ять не згасне в душі" і в селі Борщі. Працівники культури села Наталія та Вячеслав Іванкови подарували односельцям справжню святкову концертну програму. Всі покоління борщівців, від мала до велика, підхоплювали відомі рядки воєнних пісень, пісень Перемоги та вшанували світлу пам'ять полеглих у Другій Світовій війні.

9 травня в селі Чубівка громада зібралась біля обеліска на урочистий мітинг, щоб віддати шану двом ветеранам, які залишилися в живих, Б. Касьянову та А. Гумовському, і вшанувати пам'ять полеглих воїнів. Проводили урочистості бібліотекар Неоніла Яницька та завідувачка клубом Микола Козаченко. Під час мітингу згадали і учасника бойових дій в Афганістані Ігоря Чубу, і учасників бойових дій в зоні АТО:  батька й сина Світлани Червонюк та М. А. Дейнека, побажавши всім миру та здоров'я. Діти читали вірші та співали пісні про Україну та Перемогу, а священнослужитель провів молебень за упокій загиблих воїнів.

Урочистості з концертними програмами, присвяченими Великій Перемозі, за участю представників районної влади, працівників культури, бібліотекарів і освітян пройшли в селах Нестоїта, Вишневе, Станіславка та ін.
В ці дні зі словами вітання, квітами та подарунками актив сільських громад завітав до осель ветеранів в селі Мардарівка, Куяльник, М. Фонтан. Голова Мардарівської сільської ради Віра Сербул та працівники культури Людмила Піструїл і Людмила Шевченко поздоровили зі святом та ювілеєм Лисачека Володимира Миколайовича, який нещодавно відсвяткував своє 90-річчя. 


Перебуваючи на війні з перших днів, танкіст Володимир Миколайович не раз дивився смерті в обличчя і відверто поділився спогадами про прожиті роки, які були і щедрими, і щасливішими, і тривожними, але завжди осяяні святою вірою в Господа та в щасливе майбуття.
91-річний житель села Куяльник, Степан Іванович Мойсеєнко, ділився спогадами з бібліотекарем Тетяною Бойко, згадуючи ті далекі роки війни, тремтячими руками перебираючи медалі за славетні бої.


До дня вшанування пам`яті загиблих у Другій Світовій війні бібліотекарі Липецької центральної бібліотеки провели урок скорботи "Вшануймо полеглих і живих", під час якого презентували документальну книжкову виставку "У війні палала рідна Україна". Бібліотекарі розповіли учням 4-5 класів про визволителів рідного села, з яких, на жаль, до сьогодення дожив лише один - Дога Іван Пилипович, 1926 року народження. Велику увагу дітей привернув огляд краєзнавчих конкурсних робіт: "Маленькі люди Великої Перемоги", "Дитинство, опалене війною" та "Уклін - живим, загиблим - слава!"



В центральній районній бібліотеці відбулась літературно-музична композиція «Над пам’яттю роки невладні», присвячена пісням воєнних років, які, як і солдати, пережили вже не одне покоління, але є такими ж популярними і в наш час. 
Історію воєнних пісень, які допомагали переносити солдатам голод і холод, тяжку багаточасову  працю в ім'я Перемоги, вели в бій та стали безпощадною зброєю в боротьбі з ворогом, розповіли для присутньої на заході молоді бібліотекарі Олена Попова та Людмила Поросятковська. Літературно-музична композиція була доповнена презентацією книжкової виставки «Була Війна… Була Перемога.».


Не меншу увагу привернула і книжкова виставка "Війна і Перемога: біль і пам'ять" в Малофонтанській бібліотеці. Завідуюча бібліотекою Ірина Дмитрієва зупинилась на найбільш відомих літературних творах, присвячених Другій Світовій війні, розповіла про міста, які носять ім'я міст-героїв. 


Після заходу діти  виявили  бажання відвідати живих свідків великої війни, почути їх розповіді з перших вуст та привітати їх зі святом. Серед людей, яких відвідали учасники заходу, ветеран війни Степан Єфимович Наталапко, солдатські вдови та діти війни.



Останнього солдата ще не поховано, останнього героя ще не названо. Народна мудрість говорить: «Герої живуть доти, доки про них пам’ятають». Тож збережімо в пам’яті подвиг нашого народу, наших земляків!

Немає коментарів:

Дописати коментар